Δύο εβδομάδες παράταση εξετάζεται να πάρει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των κρίσιμων διαγωνισμών του ΟΠΑΠ και του ομίλου της ΔΕΠΑ, ενώ προς τα πίσω μετατίθεται και η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους τόσο για τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ που έληγε στις 5 Απριλίου όσο και για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ εξετάζεται να μετατεθεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Όσο για την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ανακοινώθηκε ότι μετατίθεται από τις 19 στις 29 Μαρτίου.

Ο λόγος μετάθεσης των ημερομηνιών είναι, κατ’ αρχάς, η ανάγκη να ενημερωθεί για τους κρίσιμους αυτούς διαγωνισμούς ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Σταυρίδης, η τοποθέτηση του οποίου δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Βουλή.

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η τοποθέτηση του κ. Σταυρίδη επρόκειτο να πάρει σήμερα το πράσινο φως από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει. Οσο καθυστερεί η έγκριση από τη Βουλή του κ. Σταυρίδη, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να συνεδριάσει. Έτσι, οι αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν αυτή την εβδομάδα μετατίθενται για την επομένη.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο εξετάζεται μετάθεση του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι πρέπει να έχει προλάβει η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού (συγκαλείται στις 26 Μαρτίου) να επικυρώσει τη σύμβαση για τον νέο τεχνολογικό του πάροχο.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, η παράταση δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με το αίτημα, το οποίο διατύπωσε τη Τρίτη στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της OAO Gazprom Αλεξέι Μίλερ, να απαλειφθεί ο όρος σχετικά με την εγγυητική επιστολή ίση με το 20% της προσφοράς που πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης.

Η Gazprom φοβάται ότι αν η Κομισιόν δεν εγκρίνει την εξαγορά, τότε η εγγυητική επιστολή θα καταπέσει υπέρ του Δημοσίου. Κύκλοι του Ταμείου εξηγούν μιλώντας στα Νέα ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν μπορεί να απαλειφθεί, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στη διεθνή πρακτική. Ισως, όμως, με βάση πάντα τους ίδιους κύκλους, να είναι εφικτή κάποια επαναδιατύπωσή του.

Στο θέμα του Αστέρα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα (βασικό μέτοχο της εταιρείας Αστήρ Παλάς) να δώσει παράταση 10 ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης. Η παράταση συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον «που εκδηλώνουν έλληνες και διεθνείς επενδυτές».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook