Στην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό καταλήγει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο συγκρίνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για τις δυο χώρες.

 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση στην οποία συγκρίνονται οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και Ιρλανδία για τη διετία 2010-2012,στη χώρα μας η προσαρμογή έφτασε το 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση όταν στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1,7%.

 Παράλληλα το Ινστιτούτο εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς η χώρα μας παραμένει ακόμα αποκλεισμένη από τις αγορές. «Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

 Τέλος, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook