Στην έγκριση των σχεδίων για τις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών θα επικεντρωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά από σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με προσχέδιο που βγήκε στη δημοσιότητα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί επιπλέον χρόνος σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καθώς η γραμμή που θα ακολουθηθεί θα είναι η χαλάρωση των πιέσεων από πλευράς ΕΕ για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, καθώς, αναγνωρίζεται ότι πλέον τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις χώρες της Ευρωζώνης αποτελούν η ανεργία και η ύφεση.

“Έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος προς την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί”, αναφέρεται στο προσχέδιο. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια “φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή”.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί παραμένουν ο στόχος.

Η σχετική ηρεμία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές, διαταράχθηκε από το μη – αποτέλεσμα  των ιταλικών εκλογών, ενώ άλλο ακόμα μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες με την Ιρλανδία που προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία 10ετών μετά το μνημόνιο που υπέγραψε το 2010.

Ως συνέπεια, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Μαδρίτη ανέφεραν χθες ότι το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο δεν χρειάζεται καν να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητηθεί αντ\’ αυτού αύριο Παρασκευή στις 5 μμ (ώρα Βρυξελλών) οπότε και ξεκινά τις εργασίες της η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κρίσιμες αποφάσεις για την Κύπρο το επόμενο 48ωρο

Το ζήτημα της Κύπρου θα συζητηθεί ατύπως στη Σύνοδο, ωστόσο οι επίσημες  συζητήσεις θα λάβουν  χώρα αύριο το απόγευμα κατά το έκτακτο Eurogroup.

Σε επιστολή του προς την ολλανδική Βουλή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι “υπάρχει η προσδοκία του Eurogroup να συζητήσει τις βασικές γραμμές του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, το μέγεθος του οποίου θα πρέπει να είναι περιορισμένο”.

Στις αποφάσεις για την Κύπρο μπορεί να εμπλακεί και η Ελλάδα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που βρίσκονται στη χώρα μας, με τη χορήγηση 2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ..

Ο νέος πρόεδρος της Μεγαλονήσου, Νίκος Αναστασιάδης, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση  σε Σύνοδο Κορυφής, με αντικειμενικό στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων όρων.

Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι στόχος είναι να επιτευχθεί κατ\’ αρχήν πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα της Λευκωσίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17,5 δισ. ευρώ, με τους εταίρους να επιθυμούν τον περιορισμό της συμμετοχής τους περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού υπάρχουν στο «τραπέζι» διάφορα σενάρια, τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Ένα εξ αυτών αφορά και διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το υπόλοιπο ποσό να καταβληθεί από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και επιβολή σειράς φόρων στην Κύπρο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης και τους όρους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στη στήριξη, ενώ, δεδομένης και της μη συμμετοχής της Κριστίν Λαγκάρντ, εικάζεται και η μη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού και της κάλυψης του ποσού μόνο από τους Ευρωπαίους. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, κάτι που η Λευκωσία αρνείται κατηγορηματικά, ενώ αρνητικοί είναι επίσης η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για Βρυξέλλες πετάει σήμερα ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς , προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Α. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.

 

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook