Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  από τον Σύλλογο Γυναικών Ρεθύμνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8/3.

Στην εκδήλωση έγινε προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με τις γυναίκες που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα κατά την περίοδο της εθνικής αντίστασης, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου-ταξικού πολέμου που ακολούθησε.

Περιελάμβανε συνεντεύξεις γυναικών που πρωταγωνίστησαν στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, και στον ΔΣΕ αργότερα, όπου ανέφεραν τις εμπειρίες τους, και βοήθησαν με αυτές να βγούνε συμπεράσματα και για το σήμερα. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Πολυχρονάκη Ανδριανή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου, και απαγγελία ποιημάτων από γυναίκες που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ.

Η ομιλία μεταξύ άλλων ανέφερε: "Οι γυναίκες της εποχής εκείνης πάλεψαν και έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για κάποια ιδανικά. Πρώτα στον πόλεμο για να διώξουν τον κατακτητή και μετά για την ιδέα του σοσιαλισμού, την ισότητα και την ισοτιμία των γυναικών.

Για να παλέψουν έπρεπε να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τίποτα πια δεν τις εμπόδιζε. Σήμερα οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών χτυπιούνται από την ανεργία, την φτώχεια, και έχουν τσακισμένα τα ασφαλιστικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της κυβερνώσας ΔΗΜΑΡ, οι νέες γυναίκες να βγαίνουν στην εφεδρεία για 3 χρόνια με αποδοχές το 50% του προηγούμενου μισθού τους.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν φοβισμένες. Τις καλούμε να συσπειρωθούν στο Σύλλογο Γυναικών Ρεθύμνου, μέλος της ΟΓΕ, να να διώξουν τους φόβους τους και να αγωνιστούν. Απέναντι στην ΕΕ των μονοπωλίων που με τις αποφάσεις της βαθαίνει την ανισοτιμία των γυναικών και στρώνει στο χαλί στο να ανθεί η πορνεία, η οποία μάλιστα στη χώρα μας έχει νομιμοποιηθεί κιόλας. Ενάντια στα τρωκτικά του μόχθου μας.

Τους τραπεζίτες, του βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ των μονοπωλίων που με μεγάλα λόγια παραπλανούν και αφοπλίζουν τον λαό τάσσοντας του έναν καλό καπιταλισμό και κρατώντας τον μακριά από το κίνημα. Ξέρουμε όμως πως όταν η γη, τα εργοστάσια και οι τράπεζες γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία δεν θα υπάρχει ανεργία, αλλά μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα. Μέχρι τότε πρέπει να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη δικαιώματα.

Για δωρεάν υγεία και υπηρεσίες πρόνοιας. Για δωρεάν κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας από το κράτος και για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να μην συμμετέχουν τα παιδιά μας στους μισθοφορικούς στρατούς του ΝΑΤΟ και να αιματοκυλούν λαούς εκτός συνόρων. Χρειάζεται και πάλι ενάντια στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να πάρουμε μέρος στη Λαϊκή Συμμαχία στο πλευρό των δυνάμεων των εργαζομένων του ΠΑΜΕ, των αγροτών της ΠΑΣΥ, των αυτοαπασχολουμένων της ΠΑΣΕΒΕ και των σπουδαστών του ΜΑΣ. Σπάμε τις αλυσίδες του φόβου, οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας"

Τέλος έγινε κάλεσμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής Ρεθύμνου, που έχει καλεστεί με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 20/3 στις 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο . .