Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Κρήτης.
Η ΟΑΣΝΗ τονίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο \”θα ακυρώσει την εξαγωγική δυναμική μιας ιδιαίτερα εξωστρεφούς περιοχής της χώρας , της Κρήτης\” και ζητά \”την απόσυρση του προτεινόμενου οργανογράμματος και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης\”.
Η επιστολή αναλυτικά:
\”Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Η παραγωγή προϊόντων ποιότητας , αποτελεί βασικό πυλώνα ανάταξης του πρωτογενούς τομέα , προϋπόθεση αύξησης της εξωστρέφειας , των εξαγωγικών επιδόσεων και της προστιθέμενης αξίας του . 
Οι βασικές ελεγκτικές δομές που διασφαλίζουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων , είναι τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου που λειτουργούν σε οκτώ περιοχές της χώρας .
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ , η οποία εισηγείται την κατάργηση των τεσσάρων κέντρων της Νοτίου και Δυτικής Ελλάδας , συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης που εδρεύει στο Ηράκλειο .
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο , εκτός των άλλων, θα οδηγούσε :
– Στη διάλυση του δικτύου σταθμών και δειγματοληψιών που διενεργούνται στα βασικά προϊόντα της Κρήτης , δηλαδή αμπέλι, ελιά , εσπεριδοειδή , μηλοειδή, πατάτα και κηπευτικά τα οποία εντάσσονται σε ετήσια προγράμματα γεωργικών προειδοποιήσεων και καλύπτουν τις απαιτήσεις φυτοπροστασίας χιλιάδων γεωργών .
– Στην κατάργηση του Γραφείου Φυτουγειονομικού Ελέγχου , αρμόδιου για τον έλεγχο των εισαγόμενων φυτών , φυτικών προϊόντων , σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, καταλληλότητας των υλικών συσκευασίας , καθώς επίσης και ελέγχων νωπών προϊόντων που διακινούνται στην εσωτερική αγορά , ελέγχων υπολειμμάτων και διακίνησης φυτοφαρμάκων .
– Στη διάλυση του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου αρμοδίου για τους ελέγχους υπερκατεψυγμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης , προστασίας του καταναλωτή από τις προδιαγραφές διακινούμενων οπωροκηπευτικών , καθώς επίσης και ελέγχους που αφορούν δημητριακά και όσπρια .
– Στην κατάργηση των δυο διαπιστευμένων εργαστηρίων του νησιού που καλύπτουν τις ανάγκες αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ποιότητας τροφίμων .
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ανάγκη για μια ευρεία αναδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών , δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε πρόχειρες επιλογές και αποφάσεις αλλά σε ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτος . 
Η πρόταση για την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης , η οποία ,εξ όσων γνωρίζουμε , λήφθηκε από μια ομάδα έξι υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ενός από τη Διεύθυνση Διοικητικού του ΥΠΑΑΤ , αγνοεί τις ανάγκες και προϋποθέσεις ανάταξης της πραγματικής οικονομίας , δεδομένου ότι :
– Θα ακυρώσει την εξαγωγική δυναμική μιας ιδιαίτερα εξωστρεφούς περιοχής της χώρας , της Κρήτης
– Θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη εισαγωγή τροφίμων από τρίτες χώρες
– Θα υπονομεύσει την εφαρμογή του νέου νόμου για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων , η οποία προϋποθέτει τη λειτουργία του εν λόγω Περιφερειακού Κέντρου και θα πλήξει την αξιοπιστία των στοιχείων που αποστέλλει η χώρα στις υπηρεσίες της Ε.Ε.
– Θα υπονομεύσει το κύρος των Ελληνικών προϊόντων και την ασφάλεια του καταναλωτή, σε περιόδους συχνών διατροφικών κρίσεων και σκανδάλων
Για όλους τους παραπάνω λόγους , κρίνουμε επιβεβλημένη την απόσυρση του προτεινόμενου οργανογράμματος και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης .\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook