Πτώση 0,3% σημείωσε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (1,4%) καταγράφηκε στην Ισπανία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν η μοναδική που παρουσίασε αύξηση, υπογραμμίζοντας και πάλι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα την τόνωση της ανάπτυξης.Η οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει έως το 2014, ενώ οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 19 εκατ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του εργαζόμενου πληθυσμού.

Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κάτω από το 0,75% το 2013.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται, ωστόσο, να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, γατί το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

«Η περαιτέρω άνοδος της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο επιβράδυνση από το 2014 αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη», σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst and Young, σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Ακόμα και με ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός. Έως το τέλος του 2017 εκτιμούμε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 11%», πρόσθεσε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook