Άγνωστοι προέβησαν σε εκτεταμένο βανδαλισμό του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην πόλη Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ, όπως διαπίστωσε το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Οι ζημιές είναι σημαντικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκπρόσωπος του γραφείου Συνδέσμου και ο ακόλουθος Άμυνας μεταβαίνουν επί τόπου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων επικοινώνησε άμεσα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, και ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι γεγονότα όπως αυτό επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν υπηρετούν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκπρόσωπος του Γραφείου Συνδέσμου και ο Ακόλουθος Άμυνας μεταβαίνουν επί τόπου. Σημειώνεται ότι οι προκληθείσες ζημιές είναι σημαντικές».

Σε μία κίνηση άμεσης αντίδρασης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια να πραγματοποιήσει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Η ελληνική διπλωματία θα ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων «να καταδικάσουν το γεγονός και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και τη τιμωρία των ενόχων, καθώς και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται: «Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και που φτάνει στο σημείο να προσβάλει βάναυσα τους νεκρούς και να ασεβεί απέναντι στην ιστορία».


Δείτε τις φωτογραφίες από το protothema.grprotothema.gr