Τη διακοπή της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εξέταση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρη.

Η έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε μέσα στην επιτροπή, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου διακόπηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη, καθώς- όπως τής είπε- είχε ξεπεράσει κατά πολύ το εικοσάλεπτο που έχει οριστεί για τον χρόνο ερωτήσεων του κάθε βουλευτή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε τον λόγο στον κ. Δρίτσα, ο οποίος αρνήθηκε να τον πάρει και τον κατηγόρησε για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.

Μέσα στην επιτροπή ακούστηκαν εκφράσεις όπως «δεν έχετε δικαίωμα να με προσβάλετε» και «είστε χυδαίος» από πλευράς της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης την κατηγορούσε ότι ξεπέρασε τα όρια και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Καπελέρη.

Η ένταση δεν περιορίστηκε στην αίθουσα της Επιτροπής, αλλά μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας έκανε λόγο για σχεδιασμένο πραξικόπημα. «Είναι δολοπλόκοι» πρόσθεσε.

«Έλεος» ήταν το μόνο σχόλιο του κ. Μαρκογιαννάκη, βγαίνοντας από την επιτροπή. «Προσέξτε τι λέτε, γατί θα απολογηθείτε δημόσια, για υπόθαλψη και συγκάλυψη εγκληματία» αντέτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Καπελέρης κατέθετε από τις 10 το πρωί.

Έγγραφη-διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε έγγραφη αναφορά-διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της Βουλής, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής) κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για μεθόδευση παρεμπόδισης της έρευνας, συγκάλυψη ευθυνών και συσκότιση της αλήθειας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα, επιτίθενται στον Χρ.Μαρκογιαννάκη και τον κατηγορούν ότι η στάση του «είναι δηλωτική ενός προαναγγελθέντος και σκηνοθετημένου θανάτου της Επιτροπής, που μεθοδεύεται από την πλευρά της κυβέρνησης».

Οι τρεις βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν διακοπή ή αναστολή των εργασιών της Επιτροπής, τονίζοντας ότι ουδείς νομιμοποιείται να το κάνει και ζητούν εκ νεου να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεσκεπαστεί ο ρόλος των εμπλεκομένων και καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Απάντηση Μαρκογιαννάκη
Απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξέδωσε ανακοίωση στην οποία αναφέρει:

«Ο ορισμός της κ. Κωνσταντοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλους της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση που αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έχει συγκεκριμένη στόχευση. Τη δημιουργία εντάσεων, την παρέλκυση των εργασιών της Επιτροπής κα εν τέλει την απαξίωση του έργου της» δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Επιμένει ο Καπελέρης

Επέμεινε σε όσα είχε καταθέσει το φθινόπωρο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την ακρόασή του από τα μέλή της Προκαταρκτικής, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης πέταξε, για άλλη μία φορά, το μπαλάκι στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, ο κ. Καπελέρης φέρεται να επανέλαβε πως ποτέ δεν του δόθηκε εντολή ελέγχου των 2.062 καταθετών της ελβετικής τράπεζας από τον πρώην υπουργό, παρά μόνο ένα χαρτί με δέκα ονόματα προκειμένου να φτιάξει το φορολογικό προφίλ των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ίδιος φέρεται να διερωτήθηκε, μάλιστα, για το πως είναι δυνατό ο κ. Παπακωνσταντίνου να έδωσε προς έλεγχο και με διαφανή τρόπο την λίστα Λιχτενστάιν και να μην έπραξε το ίδιο στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ.

Βαξεβάνης: «Εμφανής η διαδικασία κοροϊδίας του κόσμου για τη λίστα Λαγκάρντ»

«Εδώ και περίπου τρία χρόνια, είναι εμφανής η διαδικασία κοροϊδίας του κόσμου για τη λίστα Λαγκάρντ, με πρωταγωνιστές ακόμα και έλληνες υπουργούς» είπε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, εισερχόμενος για να καταθέσει πριν από λίγο στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Πρόσθεσε, δε, πως «τα μοναδικά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είναι το ΦΠΑ από την έκδοση του περιοδικού που δημοσίευσε την επίμαχη λίστα (ενν. το περιοδικό Hot Doc, στο οποίο είναι εκδότης)».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαξεβάνης κρατούσε μαζί του ένα λευκό ντοσιέ, στο οποίο έχει την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού ψηφιακών πειστηρίων και βίντεο Γιώργου Καραθανάση – την είχε καταθέσει και στον Αρειο Πάγο.

Η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη φαίνεται να δείχνει ότι στις 4 και 5 Αυγούστου, δηλαδή πριν την άφιξη της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα, το CD με τους 2.062 έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα, είχε ανοιχθεί συνολικά επί οκτώμισι ώρες.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook