Δασική και χορτολιβαδική βλάστηση και ελαιοκαλλιέργειες σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων έγιναν στάχτη απο τις χθεσινές πυρκαγιές στα Χανιά και στο Ηράκλειο, οι οποίες τα ξημερώματα τέθηκαν υπο πλήρη έλεγχο απο τις δυνάμεις πυρόσβεσης που παραμένουν στα σημεία προκειμένου να κατασβέσουν και τις τελευταίες εστίες και για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Απο χθες το πρωί , με το που ξεκίνησαν να πνέουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, στον Μάραθο Ηρακλείου και στην συνέχεια σε Κίσαμο, Μανωλιόπουλο, Παλαιά Ρούματα και σε άλλες περιοχές των Χανίων, οι εστίες της φωτιάς ξεπηδούσαν η μια μετά την άλλη με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεπικουρούμενες απο τους Δήμους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.

Οι άνεμοι έπνεαν με τόσο μεγάλη ένταση, που μετέφεραν ακόμη και καιγόμενα κλαδιά σε απόσταση δεκάδων μέτρων και με αποτέλεσμα την εκδήλωση συνεχώς νέων εστιών πυρκαγιάς.

Στα Χανιά ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπήρξε στο Μανωλιόπουλο, όπου τα μέτωπα της πυρκαγιάς κατευθύνοντο στα σπίτια και οι φλόγες έφτασαν στο σημείο να \”γλύψουν\” αγροικίες πριν τιθασευτούν με επιτυχία απο τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις , ως βασική αιτία των πυρκαγιών θεωρείται το κάψιμο κλαδιών – που μπορεί να έγινε ακόμη και την προηγούμενη ημέρα – αλλά υπήρχαν κάρβουνα που με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων \”άναψαν\” και σκορπίστηκαν με καταστροφικό αποτέλεσμα.

Για τον λόγο αυτό, και καθώς και σήμερα αναμένεται να υπάρχουν χρονικές περίοδοι με χαμηλούς αλλά και με ισχυρούς ανέμους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και οι αρμόδιοι Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν έκκληση να μην ανάψει η παραμικρή φωτιά στην ύπαιθρο και για οποιονδήποτε λόγο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook