Το τεράστιο έργο της αναθεώρησης του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης θα αναλάβει να φέρει σε πέρας η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς ήδη έχουν αναρτηθεί οι σχετικές προκηρύξεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν σχεδόν μια τετραετία, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως είπε σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης κ.Νίκος Καλογερής, στόχος του ευρύ διαλόγου που θα γίνει για την αναθεώρηση του Γενικού Χωροταξικού που είχε συνταχθεί το 2003 είναι

\”να δούμε τα θετικά του σημεία, αλλά και τα λάθη του, να δούμε τις εξελίξεις που έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο και να κάτσουμε όλοι μαζί για να συντάξουμε ένα χωροταξικό που να λειτουργεί υπερ της αειφόρου ανάπτυξης.
Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και θα κληθούν όλοι οι φορείς να εκφράσουν άποψη, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθολική η συμμετοχή στην διαδικασία.\”

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης επεσήμανε πως \”πρέπει εκεί να λάβουμε υπόψιν μας και την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και να είμαστε ενεργοί και παρόντες για να συνδιαμορφώσουμε, τον νέο χάρτη της Κρήτης.\”

Καθοριστικός – στην διαδικασία – θα είναι ο ρόλος των Τεχνικών Επιμελητηρίων Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ.Αντώνης Πιταριδάκης

\”εδώ και καιρό έχουμε πει πως πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό το οποίο έχει πάρα πολλά αρνητικά και που θα επηρεάσει την αναθεώρηση του Γενικού Χωροταξικού σχεδίου της Κρήτης. Δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει και προχωράμε στην αναθεώρηση του Γενικού.

 Εμείς σε επίπεδο Χανίων έχουμε κάπως προετοιμαστεί, αλλά δεν πρέπει να μείνει πίσω η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο των νέων ¨Καλλικρατικών” δήμων, ανεξαρτήτως του Γενικού Χωροταξικού που θα καθυστερήσει.\”

Πάντως με το θέμα της αναθεώρησης και του ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό συμφωνεί και ο κ.Καλογερής επισημαίνοντας ότι \”με το πλαίσιο του τουρισμού που έρχεται κατά κάποιο τρόπο ως «καπέλο» και δεσμεύει το περιφερειακό χωροταξικό έχουμε κάποιες αντιρρήσεις. Γι’αυτό και τα τεχνικά επιμελητήρια ζήτησαν να προηγηθεί η αναθεώρηση του ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό έτσι ώστε να μην έχουμε δεσμεύσεις και να κάνουμε ότι το καλύτερο για το περιφερειακό χωροταξικό.\”

Flashnews.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook