Συνάντηση με τα μέλη της, υπό σύστασης, ομάδας \”κερασοπαραγωγών\” Αγίας Βαρβάρας, είχαν ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας, Αντώνης Πρινιανάκης κι ο γεωπόνος του Δήμου, Νεκτάριος Πομποδάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο Αγίας Βαρβάρας και το παρών έδωσαν όλοι οι αγρότες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ομάδα \”Κερασοπαραγωγών\”, καθώς και το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας κι ο πρόεδρός του, Γιάννης Ρογδάκης, που σε συνεργασία με το Δήμο Γόρτυνας προώθησαν από κοινού το όλο εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν οι ανάγκες σε εργασίες και πολλαπλασιαστικό υλικό για την έναρξη της καλλιέργειας και συνάμα επισημάνθηκαν τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν, κυρίως στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας.

Ο αντιδήμαρχος αγροτικού τομέα του Δήμου Γόρτυνας, κ. Πρινιανάκης τόνισε πως η δημοτική αρχή αφουγκράζεται τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής και προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να συμμετέχει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

\”Η ομάδα που προσπαθούμε να συστήσουμε στην Αγ. Βαρβάρα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της ομαδικής προσπάθειας, ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει ως αγρότες\” ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο Αντώνης Πρινιανάκης.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας, γνωστοποίησε στους παραγωγούς πως ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση νάνων ή ημινάνων υβριδίων Κερασιάς τα οποία, όπως τόνισε, είναι πολύ παραγωγικά και δίνουν καλής ποιότητας καρπό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

\”Παλιότερα η αγορά απορροφούσε και το μικρόκαρπο κεράσι ενώ σήμερα οι απαιτήσεις άλλαξαν και η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Αυτό το προϊόν μπορεί να παραχθεί με τα κατάλληλα υβρίδια σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων καλλιεργητικών τεχνικών\” ανέφερε στα μέλη της ομάδας \”Κερασοπαραγωγών\” ο κ. Πομποδάκης, ο οποίος έκανε αναφορά και στο σεμινάριο κλαδέματος κερασιάς, που υλοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

\”Προσωπικά εξεπλάγην όταν άκουσα από παραγωγούς πως οι κερασιές δεν πρέπει να κλαδεύονται και ότι δεν τις κλάδευαν στο παρελθόν. Ωστόσο μετά τις απαραίτητες επιμορφωτικές συζητήσεις, αλλά και τις επιδείξεις τεχνικής κλαδέματος που κάναμε επί τόπου στα χωράφια, συνειδητοποίησαν πως το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή και γνώση.\” συμπλήρωσε ο γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας.

Να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της συγκεκριμένης ομάδας αγροτών και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη θέληση των δημοτών, για να συσταθούν ξανά οι παλιοί κερασώνες της Αγίας Βαρβάρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook