Τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Εastmed ο οποίος θα ξεκινά από το τεμάχιο Λεβιάθαν, θα συνεχίζει προς την Κύπρο και στη συνέχεια προς την Κρήτη εξετάζει η ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Ελλάδας, Δημήτριος Μανώλης, μιλώντας στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Ο συγκεκριμένος αγωγός, σε περίπτωση που υλοποιηθεί, αναμένεται να έχει χωρητικότητα 8 tcf και να καλύπτει μία απόσταση που ξεπερνά τα 1.130 χλμ. ενώ για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Κρήτη θα αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο στο μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Μανώλης, η υλοποίηση ενός αγωγού και μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν αναιρούνται, αλλά αποτελεί μια win-win situation.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές και στην υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών.

Είπε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αγορά, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, ενώ η ζήτηση αυξάνεται.

Όπως είπε, αναμένεται ότι θα απαιτηθούν 100 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025.energypress.gr