Την πλήρη ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας είχαν την ευκαιρία να κάνουν σε δίωρη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων της Ιεράπετρας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Τη συνάντηση ζήτησε και ήταν παρών ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, έπειτα από σχετικό αίτημα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβούλιο του πρώτου και μοναδικού έως τώρα, βάσει του νόμου 4015/11, Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Παραβρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αργύρη Πανταζή, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών της αγροτικής Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος του Α.Σ. «Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ανατολή» κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης και ο αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Κάμιρος» κ. Μανόλης Φραγκιαδάκης. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων και ο δήμαρχος ανέλυσαν τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και ενημέρωσαν τον υπουργό για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα σχετικά με την αποψίλωση των βασικών υπηρεσιών, την απομάκρυνση του τμήματος ΤΕΙ, και την υποβάθμιση του νοσοκομείου της περιοχής.

Ζήτησαν να διευκρινιστούν αγροτικά θέματα σχετικά με:

- Την αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και στο πετρέλαιο, όσο και εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της δαπάνης ενοικίων για την καλλιέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, λιπασμάτων και άλλων εισροών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της τάσης εγκατάλειψης των καλλιεργειών, τάση που αποτυπώνεται και στην περιοχή της Ιεράπετρας με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν και έχουν καταγραφεί ανά καλλιέργεια.

- Την επέκταση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος στους αγρότες όλων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας για όλο το 24ωρο και για όλους τους αγρότες. Οι αγρότες της Ιεράπετρας εξήγησαν την ιδιαιτερότητα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τους λόγους που αυτοί δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το νυκτερινό τιμολόγιο σε σχέση με τις υπαίθριες καλλιέργειες άλλων περιοχών της χώρας.

- Την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών στα 65 και των αγροτισσών στα 62 έτη.

- Ρύθμιση των αγροτικών δανείων από όλες τις τράπεζες με τριετή περίοδο χάριτος, και οριστική διαγραφή των πανωτοκίων και πάγωμα των πλειστηριασμών στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για μια τριετία .

- Εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων και στοιχείων σταδιακά με όριο απαλλαγής:
τις 100.000 ευρώ για το 2014, τις 70.000 ευρώ το 2015, τις 50.000 ευρώ το 2016

- Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11% και να μειωθεί ο συντελεστής σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και πάγιο εξοπλισμό.

- Να εξαιρεθούν οι αγρότες από την εφαρμογή τέλους επιτηδεύματος (650,00 € ετησίως ) ώστε να μη δημιουργούνται αγρότες δύο ταχυτήτων φορολόγησης, δηλαδή απαλλασσόμενοι από βιβλία και υπόχρεοι σε βιβλία, οι μεν να εξαιρούνται και οι δε να υποχρεούνται.

- Διεκδίκηση από κοινοτικούς πόρους που αδρανούν, επιχορηγήσεων - επιδοτήσεων στις μεταφορικές εταιρίες για το κόστος μεταφοράς, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές και τα εξαγώγιμα προϊόντα.

- Χαρακτηρισμός της Κρήτης ως νησιωτική περιοχή.

- Διασφάλιση της μεταφοράς των προϊόντων μας με νομοθετική ρύθμιση και αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

- Επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης χρήσης γεωργικής γης, εκκλησιαστικής και δημόσιας σε μικροκληρούχους, ακτήμονες, νέους αγρότες & νεοεισερχόμενους από άλλες εργασίες στο αγροτικό επάγγελμα, εφόσον τηρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

- Επίσπευση των πληρωμών που καθυστερούν αδικαιολόγητα του μέτρου 121 εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τους δικαιούχους αγρότες.

- Δυνατότητα έκδοσης κάρτας ανεργίας και σε ασφαλισμένους ΟΓΑ.

- Πετρέλαιο τράνσιτ όπως στους αλιείς και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων .

-Να προσαρμοστούν οι αγοροπωλησίες αγροτικών προϊόντων στα νέα δεδομένα με δημιουργία ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου στην Κρήτη.

Αργύρης Πανταζής: Στο Υπουργικό Συμβούλιο να πάνε τα θέματα της Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, για την συνάντηση με το υπουργό δήλωσε:

“Ο υπουργός φάνηκε αρκετά ενημερωμένος για τα προβλήματα της περιοχής και έδειξε κατανόηση για αυτά. Ζήτησα προσωπικά από τον κ. υπουργό να σηκώσει ψηλά το θέμα της αποψίλωσης των βασικών υπηρεσιών σε μια παραγωγική πόλη όπως είναι η Ιεράπετρα και να φέρει το θέμα της Ιεράπετρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσο αφορά την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων από τους αγρότες ο υπουργός ήταν κάθετος για την τήρηση των βιβλίων από το 2014. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να απαλλαγούν από την τήρηση βιβλίων αγρότες με τζίρο έως 20.000 ευρώ. Για τα «κόκκινα» δάνεια ετοιμάζεται ρύθμιση. Τα δάνεια που είναι σε ιδιωτικές τράπεζες θα έχουν οροφή έως το 120%. Για κάθε ένα ευρώ δάνειο δεν θα ξεπερνά μέχρι την αποπληρωμή του, όσο και αν αργήσει αυτό, τα 2,2 ευρώ. Σε περιπτώσεις που έχει φτάσει το όριο θα σταματά ο ανατοκισμός του δανείου. Σε όσα δάνεια έχουν υπερβεί το 120% θα διαγραφεί οριστικά ο ανατοκισμός.

Στο θέμα της συνταξιοδότησης μας παρέπεμψε στο υπουργείο εργασίας κατανοώντας το πρόβλημα. Έδωσε τη δέσμευση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το τέλος επιτηδεύματος θα το επιδοτήσει το ΥΠΑΑΤ στα δύο πρώτα έτη εφαρμογής του μέτρου καθώς και την αμοιβή του φοροτεχνικού.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6%. Η επιστροφή θα φτάσει τελικά στο 10% μετά το ξεκαθάρισμα των «μαϊμού» αγροτών που παρανόμως έπαιρναν επιστροφές ΦΠΑ.

Ζητήσαμε από τον υπουργό και αυτός δεσμεύτηκε να επισκεφτεί το συντομότερο δυνατόν την αγροτική Ιεράπετρα. Λόγω χρόνου δεν συζητήθηκαν όλα τα θέματα, αλλά θεωρούμε ότι ανοίχθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο”.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης