Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να εφαρμόσει και για το 2013 το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και να συνεχίσει μάλιστα να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και όχι από τις εφορίες, φέρνει πίσω τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι φόροι ακινήτων θα αλλάξουν από το νέο έτος και όχι μέσα στο 2013, ενώ δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τις αντικειμενικές αξίες καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση να αναπροσαρμοστούν μέσα στο 2013 και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να λειτουργήσει η απόφαση αυτή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην πολύπαθη κτηματαγορά και μάλιστα από το εξωτερικό. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους για αγορά ακινήτων σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο αποτελεί τροχοπέδη η υψηλή φορολογία τόσο κατά τη μεταβίβασης όσο και κατά την περίοδο κατοχής του ακινήτου.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, δηλαδή και τα αγροτεμάχια.

Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται χωρίς αφορολόγητο, από το πρώτο τετραγωνικό επιφάνειας, από το πρώτο ευρώ αξίας. Οι επιβαρύνσεις είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλες και μόνο όσοι είναι άνεργοι ή άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εξαιρούνται ή επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Ολοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με υψηλούς συντελεστές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.

Δηλαδή τον ίδιο φόρο θα πληρώσει ο πλούσιος και τον ίδιο ο φτωχός που διαθέτουν ένα ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην ίδια περιοχή.

tovima.gr