Ελάφρυνση κάποιων από τους όρους λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», η οποία επικαλείται επτασέλιδο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, ότι κύκλοι της τρόικας απορρίπτουν το ενδεχόμενο παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αθήνα επικαλείται την πρόοδο που έχει σημειώσει, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στο πρωτογενές πλεόνασμα των 415 εκατομμυρίων ευρώ, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επιστροφή, πρόσφατα, περίπου 6 δισεκατομμυρίων στις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ζητεί σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να στηριχθεί ο τομέας του τουρισμού κατά την υψηλή περίοδο.

Αυτό θα αποτελούσε, τονίζεται, ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποφέρει τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της λιτότητας.

Η Handelsblatt, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν θα δεχθεί να παραχωρήσει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους όρους του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

«H χρηματοδότηση του προγράμματος είναι ούτως ή άλλως "ραμμένη πολύ στενά"», δηλώνουν κύκλοι της τρόικας στην εφημερίδα.

in.gr