Τη διενέργεια ενός νέου γύρου ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού (Liability Asset Management, LME) έως το τέλος Απριλίου ζητά η Τρόικα ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, για μία “δίκαιη ανακατανομή του βάρους” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της συμφωνίας (MOU).

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία είναι ένας ακόμη τρόπος περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών που πρέπει να καλυφθούν τόσο από το δημόσιο όσο και από τους νέους επενδυτές που ενδεχομένως θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

“Με τη συγκεκριμένη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από τις τράπεζες δεν μειώνονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς αυτές είναι δεδομένες, ωστόσο γίνεται ανακατανομή της συμμετοχής στην ανάληψη του βάρους”, σημειώνει πολύπειρο στέλεχος της αγοράς με βαθιά γνώση του αντικειμένου. 

“Τα LME έχουν σκοπιμότητα μόνο πριν την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορεί να υπάρξει θετική επίπτωση στις κεφαλαιακές ανάγκες”, προσθέτει ο ίδιος. “Επίσης είναι ζήτημα τήρησης της ίδια γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η διαδικασία έχει γίνει και στην Ισπανία αλλά υπό κάποια μορφή και στην Κύπρο”, συμπληρώνει. 

Στο κείμενο συμφωνίας (MoU) αναφέρεται: “Έως το τέλος Απριλίου, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού αναφορικά με τα εναπομείναντα εργαλεία μειωμένης εξασφάλισης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του βάρους”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τρόικα ζητά την επαναγορά “subordinated debt”. Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου η Τρόικα, με μία εμβόλιμη παράγραφο, είχε ζητήσει την πραγματοποίηση της επαναγοράς χρέους μειωμένης εξασφάλισης. 

Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 σε ανάλογες κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης, με ιδιαίτερη θετική επίπτωση, κατορθώνοντας να συγκεντρώσουν αξιοσέβαστα ποσά από τις επαναγορές.

Η επαναγορά αφορά τίτλους μειωμένης εξασφάλισης, δηλαδή ομόλογα lower tier 1 και tier 2 και όχι senior ομόλογα. Τα “υπόλοιπα” που έχουν μείνει στις ελληνικές τράπεζες εκτιμώνται κοντά στα 1,5-2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το κεφαλαιακό “όφελος” από τη διαδικασία να μπορεί να φτάσει έως και τα 800 εκατ. ευρώ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Τα προγράμματα επαναγοράς θα προσφέρουν πρόωρη εξόφληση των subordinated τίτλων με βαθύ βέβαια discount. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή “κουρέματος” των κατόχων τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, αρμόδιο στέλεχος υπογραμμίζει ότι για να έχει επιτυχία η ενέργεια θα πρέπει να έχει και ένα επίπεδο εκφοβισμού για να “πείσει” τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν. Το ζήτημα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σίγουρο είναι ότι η φράση «δίκαιη κατανομή βάρους» μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση και διεύρυνση κατά 5 έτη του δικαιώματος για κατοχή προνομιούχων μετοχών (νόμος Αλογοσκούφη) που λήγει τον Μάιο του 2014.

Ωστόσο η «συμφωνία» που διαμορφώνεται φέρεται να περιλαμβάνει και αναθεώρηση του σχετικού νόμου άμεσα ώστε να μην επιτρέπει εφ εξής στο δημόσιο να εισπράττει το 10% ετησίως ως μέρισμα εκτός και αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε την είσπραξή  εφάπαξ αμοιβής ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 η οποία και προσμετρήθηκε στα έσοδα και το ποσό αυτό εφ εξής δεν θα υπάρχει…

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook