Κακά… μαντάτα επιφυλάσσει το «πειραματόζωο» της Ευρώπης για την καγκελάριο Μέρκελ.

Έξι μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, η ελληνική οικονομία συμπληρώνει τρία χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά τα αναμενόμενα είναι.

Η πρωτόγνωρη ύφεση και η εκτόξευση της ανεργίας σε εφιαλτικά επίπεδα έχουν περιορίσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζοντας κατά πολύ τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών -κάτι που «εξάγει» την ύφεση από την Ελλάδα στους εμπορικούς της εταίρους.

Μια ματιά στα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ελλάδας το διάστημα 2008 – 2012 είναι πολύ διδακτική:

Από τα στοιχεία 11μηνου για το 2012 προκύπτει ότι στα τέσσερα χρόνια από την αρχή της κρίσης οι ελληνικές εισαγωγές υποχώρησαν:

Από την Ολλανδία 28,1%.
Από τη Γαλλία 39,3%.
Από τη Γερμανία 41,8%.
Από την Ισπανία 43,5%.
Από την Ιταλία 50,5%.

\"\"

Το 2008 οι συνολικές εισαγωγές από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης «άγγιζαν» τα 23 δισ. ευρώ, ενώ βάση των στοιχείων 11μηνου το 2012 με δυσκολία έφτασαν το 2012 τα 13,2 δισ. ευρώ (-42,6%).

Συνολικά οι εισαγωγές της Ελλάδας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησαν από τα 29,7 δισ. ευρώ το 2008 στα 17,8 δισ. ευρώ το 2012 (-40%).

Μόνη της η Γερμανία, είδε τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα να συρρικνώνονται κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Το ποσό αυτό είναι, βέβαια, αμελητέο για τα μεγέθη της γερμανικής οικονομίας.

Τι θα συμβεί, όμως, αν οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης υιοθετήσουν τις πολιτικές των Μνημονίων και βρεθούν στο «ελληνικό μονοπάτι»; Προς το παρόν, οι γερμανικές εξαγωγές προς τις 4 άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν μείνει ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με τα επίπεδα πριν την κρίση. Ακόμα, όμως, καμία από αυτές δεν έχει υιοθετήσει τις σκληρές πολιτικές των Μνημονίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο και έχει συνέπειες αντίστοιχες εκείνων στην Ελλάδα, τότε οι γερμανικές εξαγωγές θα μειωθούν:

Προς Ισπανία 13,3 δισ. ευρώ.
Προς Ιταλία 23,8 δισ. ευρώ.
Προς Ολλανδία 30,5 δισ. ευρώ.
Προς Γαλλία 45 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία θα έχανε εξαγωγές 112,6 δισ. ευρώ σε ένα σενάριο που κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι: Και οι τέσσερις αυτές οικονομίες παρουσίασαν το 2012 δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% και δύσκολα θα αλλάξει αυτό φέτος χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Ακόμα και αν υπάρξει «ατύχημα» μόνο σε μία από αυτές, η γερμανική οικονομία απειλείται με απώλεια εξαγωγών όχι 3,5 δισ., αλλά τουλάχιστον 13,3 δισ.

Επιμένοντας να επωμιστεί το λιγότερο δυνατό βάρος στη χρηματοδότηση ενός δανείου μικρότερου από 110 δισ. ευρώ και βάζοντας, στη συνέχεια, διαρκώς σκληρούς όρους ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί, το Βερολίνο πέτυχε μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σήμερα καλείται να ανεχτεί την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη των οικονομιών και τη χορήγηση άλλων τεσσάρων δανείων (μαζί με αυτό της Κύπρου) προς κράτη-μέλη. Κυρίως, όμως, κινδυνεύει να επιφέρει στην «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας, τις εξαγωγές, ζημιά αντίστοιχου μεγέθους με το συνολικό δάνειο που αρχικά προσπάθησε να αποφύγει. Η Ιστορία ξέρει καλά να ειρωνεύεται…

Μεγάλοι «χαμένοι» ΗΠΑ – Ιαπωνία

\"\"

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι εξαγωγές προς την ελληνική οικονομία σχεδόν από όλους τους εμπορικούς εταίρους, εντός και εκτός Ε.Ε.

Το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνει η Ιαπωνία (-86% στην 4ετία), πιθανότατα εξαιτίας του είδους των εξαγωγών που πραγματοποιούσε προς την Ελλάδα.

Τα δύο τρίτα των εξαγωγών προς την Ελλάδα απώλεσαν οι ΗΠΑ, ενώ συνολικά από την Ε.Ε. οι εισαγωγές περιορίστηκαν 38,3%. Η «βουτιά» των εισαγωγών από τη Βρετανία ήταν αντίστοιχη εκείνης από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (42%).

Κατά ένα τρίτο έχουν υποχωρήσει στην τετραετία οι ελληνικές εισαγωγές από την Κίνα, ενώ από τις μεγάλες οικονομίες μόνη ωφελημένοι είναι αυτή της Ρωσίας, που κατάφερε να αυξήσει (!) τις εξαγωγές προς την Ελλάδα πάνω από 20%.

Στην βαλκανική γειτονιά οι επιπτώσεις είναι λιγότερο ισόρροπα κατανεμημένες.

Μεγάλος χαμένος εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία την τελευταία τετραετία απώλεσε περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της προς την Ελλάδα. Η Βουλγαρία, αντίθετα, πέτυχε το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης να κινείται σε μονοψήφια επίπεδα και το 2012 κατάφερε να προσπεράσει την Τουρκία και να γίνει ο μεγαλύτερος στην περιοχή εξαγωγέας προς την Ελλάδα. Πάνω από τις μισές εξαγωγές της έχασε η ΠΓΔΜ, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο απώλεσε η κυπριακή οικονομία.

naftemporiki.gr/Του Γιώργου Ι. Μαύρου και του Χάρη Σαββίδη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook