Εκδηλώσεις σχετικά με τα ΟΠΑΑΧ, πραγματοποιήθηκαν σε Αγία Βαρβάρα και Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική για την 2η πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) συνολικού προϋπολογισμού 65.000.000 € Δημόσιας Δαπάνης.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε τόσο ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, όσοι και οι αντιδήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, Μανώλης Δρετάκης και Ρούβα, Αντώνης Πρινιανάκης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων των δυο περιοχών αλλά και απλοί δημότες, που ήθελαν να ενημερωθούν για τις δράσεις-επενδύσεις που δύναται να επιχορηγηθούν.

Στις συναντήσεις αυτές, μετά από μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων και των δυνατοτήτων του, αναγνωρίστηκαν τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη από την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Τονίστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που διαφαίνονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης και αναφέρθηκαν παραδείγματα πιθανών επενδύσεων όπως καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, κουρεία-κομμωτήρια, επιχειρήσεις παραγωγής μακαρονιών, μαρμελάδων, αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών, αιθέριων ελαίων, κατασκευή χαλιών, ενδυμάτων, κεραμικών ειδών, εργαλείων χειρός, αγροτικών μηχανημάτων, επίπλων, κλπ.

Παράλληλα οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι οι ενισχύσεις για τα καταλύματα αφορούν αποκλειστικά αγρότες και τόνισαν πως το ύψος της χρηματοδότησης που θα λαμβάνουν όσοι ενταχθούν στα προγράμματα, θα ανέρχεται στο 50% της επένδυσης.

Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στο ότι ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι κάτοικοι των περιοχών ΟΠΑΑΧ να ενισχυθούν για την επενδυτική τους δραστηριότητα καθώς δεν θα υπάρξει άλλη προκήρυξη για αυτή την προγραμματική περίοδο.