Την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται το νέο στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης των 400.000 οικογενειών που δεν διαθέτουν ούτε ένα εργαζόμενο.

Θα προβλέπει πεντάμηνη απασχόληση 400.000 ανέργων αποκλειστικά σε δήμους, για έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά. Η αμοιβή θα είναι 490 ευρώ για άνεργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Η διαδικασία πρόσληψης θα είναι με μοριοδότηση και τα κριτήρια με ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι η διάρκεια της ανεργίας και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών. Η διαδικασία θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα καλέσει τους άνεργους να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να γίνει η επιλογή και η τοποθέτησή τους σε δήμους. Επισημαίνεται ότι ωφελούμενος θα είναι μόνο ένα μέλος από την οικογένεια-στόχο του προγράμματος, ενώ στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει αίτηση έστω και δύο μέλη της οικογένειας, τότε θα αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.

Για την εφαρμογή του προγράμματος η διοίκηση του ΟΑΕΔ ζήτησε να ρυθμισθεί νομοθετικά η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πέρα από το πρόγραμμα – στόχο για τις 400.000 περίπου οικογένειες με κανένα εργαζόμενο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθεί και προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που στη χώρα μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και ένα πρόγραμμα που αφορά σε ανέργους μέχρι 29 ετών, το οποίο προβλέπει 100 περίπου ώρες εκπαίδευση, 500 ώρες πρακτική και αν μετά ο εργοδότης προσλάβει τον άνεργο, επιδότηση των εισφορών για ένα έτος.

Νομοσχέδιο για την παραβατικότητα

Θέματα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Αγορά Εργασίας ρυθμίζονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου, που απαρτίζεται από τρία μέρη, μεταξύ άλλων, προχωρεί η ηλεκτρονική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών δεδομένων για την πάταξη των συντάξεων-μαϊμού και των επιδομάτων σε μη δικαιούχους, μέσω της «Αριάδνης», με την πρόσβαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών στη ΓΓΠΣ (ληξιαρχικές πράξεις), το υπουργείο Δικαιοσύνης (ποινικό μητρώο), την ΗΔΙΚΑ, το ΑΜΚΑ, τα μητρώα πληρωμών συντάξεων, την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υλοποιούνται διασταυρωτικοί έλεγχοι και να διακόπτεται και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων όσοι απώλεσαν την ιδιότητα εξαρτώμενου-προστατευόμενου μέλους.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε υπαλλήλους που παραβιάζουν διατάξεις της νομοθεσίας.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθίσταται αρμόδια, μαζί με το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ για την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. Στην έκδοση ασφαλιστικού πιστοποιητικού, παράλληλα με του φορολογικού, υποχρεούνται πλέον οι ελεγκτές υποχρεωτικών ελέγχων σε Α.Ε. και ΕΠΕ.

Διευρύνονται οι διοικητικές κυρώσεις καθώς και οι ποινικές στους παραβάτες ρυθμίσεων αναφορικά με τη λειτουργία Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των εργολαβικών συνεργείων καθαρισμού, τα οποία απειλούνται με αναστολή λειτουργίας από 3 μήνες έως 3 χρόνια σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.

Για το ΣΕΠΕ προβλέπονται αλλαγές στις δομές και μειώνεται στα 300 ευρώ (από 500) το μίνιμουμ πρόστιμο. Για τον ΟΑΕΔ θεμελιώνονται ως «κοινωνικοί πόροι» οι εισφορές που καταβάλλονται υπέρ των κλάδων του, δίδεται η δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα του ως ανέργων των κατόχων άδειας άσκησης επαγγέλματος, ασφαλισμένων ή μη σε οικεία Ταμεία, ενώ απορροφώνται ως διοριστέοι στον ΟΑΕΔ επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε ΟΕΚ και ΟΕΕ. Στον ΟΑΕΔ υπάγεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής, που καλύπτει τον ΟΜΕΔ, το ΕΙΕΑΔ και δαπάνες κοινωνικού σκοπού.

Επίσης, με το νομοσχέδιο προβλέπεται, από την 1η Απριλίου, η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ ενιαίας βάσης ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Για την πληρωμή των συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) των Φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και του Δημοσίου, ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Ειδικά για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ πληρωμή θα γίνεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Στον υπουργό Υγείας και τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό παρέχεται εξουσιοδότηση να ρυθμίζουν με κοινή απόφασή τους θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Παρέμβαση

Την εντατικοποίηση της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας, με γενναία χρηματοδότηση των απαιτούμενων νέων παρεμβάσεων, στο σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων και όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Με διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα επανεγγραφής και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον αυτοί επανεγγραφούν στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΟΑΕΕ.

Στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ υπάγονται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Α.Ε. με δραστηριότητα επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική, εφόσον είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, από 5% που προβλέπεται σήμερα.

Η ημερομηνία της υποχρεωτικής εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος και της κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων εκ μέρους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα μετατίθεται για 1-1-2015.

Επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 3863/2010, που αναφέρονται στην αμοιβή και την παρακράτηση εισφορών των περιστασιακά απασχολούμενων. Επίσης, επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις του άρθρου 21 και, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των περιστασιακά απασχολούμενων, υπολογίζεται σε ποσοστό 30%, αντί 20% που ισχύει, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργόσημου.

Για την περίοδο από 1-3-2013 μέχρι 28-2-2014 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη των οικογενειών τους καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο 15μηνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook