Το κοινοβούλιο της Κύπρου καλείται σήμερα να εγκρίνει την εισφορά των αποταμιευτών για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, η οποία αποτελεί όρο της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της οικονομίας.

Η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16:00 και ερωτηματικό παραμένει αν τα κόμματα θα συναινέσουν στην απόφαση αυτή που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη.

Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.

«Τα διλήμματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο Μάριος Καρογιάν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα », συμπλήρωσε χωρίς δηλώσει ποια θα είναι η ψήφος του κόμματός του.

Το ΑΚΕΛ θεωρείται αδύνατο να υπερψηφίσει, ενώ η ΕΔΕΚ αποκάλεσε «παράλογη» την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο είμαστε εναντίον», δήλωσε ο Άδωνις Γιάγκου του Κόμματος των Πρασίνων, του μικρότερου σχηματισμού στο κοινοβούλιο, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εντελώς την αυριανή του στάση, καθώς, όπως είπε, «θα έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας».

Η ζώνη του ευρώ ζήτησε το Σάββατο οι αποταμιευτές να καταβάλουν εισφορά έως και 10% των καταθέσεών τους ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια η οποία έχει περιοριστεί στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δύο κυπριακές τράπεζες στη Βρετανία ανέφεραν ότι χρήματα των αποταμιευτών τους εκεί είναι ασφαλή.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «κουρέματος»

Ομάδα πολιτών συγκεντώθηκε χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και διαδήλωσε κατά της απόφασης για επιβολή κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις, την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Περίπου 200 άτομα φώναζαν συνθήματα, όπως: «Ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά», «Την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Δική τους είναι η κρίση, ξεσηκωμός είναι η λύση» και ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Η αστυνομία επενέβη και έθεσε τέρμα σε μικροεπεισόδιο κατά το οποίο διαδηλωτές όρμηξαν στο αυτοκίνητο του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, κτυπώντας στα παράθυρά του.

Οι «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα», όπως αποκαλούνται, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο αξιώνουν να μην πληρώσει ο λαός το χρέος των τραπεζών, να μην γίνει αποδεκτό το μνημόνιο και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα προγραμμαίζουν να αποκλείσουν τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο και κάλεσαν όλους να τους συμπαρασταθούν.

naftemporiki.gr