Τελευταία ενημέρωση 10:35

Αναβλήθηκε για αύριο η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής για έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup, καθώς και η προγραμματισμένη για τις 11 ενημέρωση των βουλευτών από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεων που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί έγινε υπό τον κ. Αναστασιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν βαρύ. Ακολούθως, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο προεδρικό μέγαρο. Το περιεχόμενο των δύο συναντήσεων αφορούσε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που το νομοσχέδιο επκύρωσης της συμφωνίας με το Eurogroup δεν «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι αμφίβολο αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής, καθώς υπάρχουν ενστάσεις σε όλα τα κόμματα, σε σχέση με το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά και σε σχέση με την σκοπιμότητα της συμφωνίας στο Eurogroup.

Ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 19 βουλευτές του κόμματος.

Το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, αν λάβει μέρος στη συνεδρίαση, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας. Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ ενδεχομένως θα απέχουν.

Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ, ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίζουν τη συμφωνία.

Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν επίσης οι πέντε βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, οι δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 28 τουλάχιστον βουλευτές, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο.

Όπως αναφέρει το sigmalive, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στο λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σε γραπτή δήλωση χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα, τα οποία έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επώδυνη τη λύση που έχει επιλεγεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι ήταν η μοναδική που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

«Παράνομη απόφαση»

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η απόφαση έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με της αρχές τις έννοιας των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κεκτημένου και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «μιλάμε για μια απόφαση που δεν αφορά εθελούσια προσφορά ή θυσία, αλλά εξαναγκασμό, δια του οποίου αφαιρείται ένα μέρος από την περιουσία του καθενός από εμάς».

«Δεν υπάρχει όργανο της ΕΕ που είναι δυνατό να αποφασίσει κάτι, το οποίο συγκρούεται με αυτές τις έννοιες, οι οποίες είναι και πανανθρώπινες και είναι ένα μέρος που στηρίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ» επισήμανε ο κ. Αγγελίδης.

newsbeast.gr