Διαρκής ενημέρωση

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκακτης ανάγκης» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε το εκβιαστικό δίλημμα που του τέθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής. Τόνισε ότι οι επιλογές ήταν \”άτακτη χρεοκοπία\” ή \”κούρεμα καταθέσεων\”. Είπε ότι επέλεξε τη μικρότερη καταστροφή και κάλεσε σε συστράτευση τον κυπριακό λαό.

Ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε για κινήσεις -υπό τη μορφή της διάθεσης μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής μαζικής εκροής καταθέσων και δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση της απόφασης του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι η χώρα του ζει τις δυσκολότερες στιγμές μετά το 1974 και σημείωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή της Κύπρου. Κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν υπέρ.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη

\”Απευθύνομαι σε σας χωρίς να λογαριάζω το πολιτικό κόστος. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία. Δεν είναι στις προθέσεις μου να μπούμε σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση για το ποιος φταίει.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα του . Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα, της απόφασης της ΕΚΤ να οδηγήσει σε διακοπή χρηματοδότησης. Η δεύτερη ήταν η επιλογή μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης κατάστασης.

Πρέπει να θυμίσω ότι ο κ. Χριστόφιας είχε πει ότι θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν.

Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο θα διασφάλιζε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Αν επέλεγα την πρώτη επιλογή, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα. Οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Χιλιάδες μικρομεσαίοι και άλλες επιχειρήσεις θα έχαναν τη χρηματοδότηση και θα είχαμε άμεση απώλεια θέσεων εργασίας. Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του νομισματος.

Μεταξύ των πιο πάνω είχα να επιλέξω μεταξύ της δέσμευσης για να μην πειραχθούν οι καταθέσεις και μια πορεία που θα οδηγούσε στην καταστροφή.

Η πίστη μου στα όσα διακήρυττα, ήταν απόλυτα ειλικρινής. Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν ήταν αυτή που θέλαμε, αλλα στην απόφασή μου προσμέτρησαν πολλοί παράγοντες.

Απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας μας.

Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού. Θα τα καταφέρουμε.

Το βλέμμα στην ψηφοφορία θρίλερ

Το διάγγελμα Αναστασιάδη ήλθε με το «βλέμμα» στην ψηφοφορία-θρίλερ στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην κυπριακή Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας που έχει «παγώσει τους Κύπριους, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι υπερτερεί το «όχι» αν και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα θα καλείτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) ,ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Ν.Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς για άμεση επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη στο δραματικό Eurogroup, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.

Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για όλες τις εξελίξεις. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει άμεσα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.

Αναζητά μία ψήφο η κυβέρνηση

Πάντως, μετά τη στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια (είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης) «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κ. Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

Οριστικά τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Βουλή

Το πρωί της Δευτέρας (στις 08.30) θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, στις 16:00, μετά από παράκληση του Νίκου Αναστασιάδη, προς τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15. Αξίζει να σημειωθεί πως ματαιώθηκε η απογευματινή σύσκεψη στη Βουλή υπό την προεδρία του προέδρου της και των αρχηγών των κομμάτων. Στη σύσκεψη θα γινόταν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πάγωσαν οι τραπεζικές κινήσεις

Μία άλλη αρνητική εξέλιξη ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά την επιστολή που έστειλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προς τις τράπεζες, στην οποία αναφέρεται ότι παγώνουν -προσωρινά- οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων. Στην επιστολή που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Σε ετοιμότητα η κυπριακή αστυνομία

Υπό τον φόβο επεισοδίων τελεί η κυπριακή αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα από το Σάββατο, για να διατηρήσει την τάξη σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων των πολιτών για την απόφαση του Eurogroup και την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο έξω από το προεδρικό όσο και έξω από τη Βουλή: σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Αρχηγείο για καλύτερο συντονισμό.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/news247.gr/iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook