Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που κλήθηκαν να αντιδράσουν στην απόφαση-σοκ του Eurogroup για την Κύπρο και τις τραπεζικές καταθέσεις. Παντού παρουσίασαν σημαντικές απώλειες, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ότι το ζητούμενο είναι πλέον αν οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς. Πτώση και στην τιμή του πετρελαίου.

Με απώλειες 2,71% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Τόκιο με τον Nikkei να χάνει 340,32 μονάδες, κλείνοντας στις 12.220,63.

Το ευρώ υποχωρεί στην ιαπωνική αγορά συναλλάγματος φθάνοντας στα 121,75 γεν στις 15.00 τοπική ώρα (08.00, ώρα Ελλάδος), έναντι 124,61 στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ υποχωρούσε 1,44%, του Χονγκ Κονγκ 1,99%, της Σαγκάης 0,62% και 0,60% της Σεούλ.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση-σοκ του Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» τόνιζαν τη Δευτέρα το πρωί αναλυτές της DBS.

Για τον Σιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital AMP στο Σίδνεϊ, «υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ μπορεί να προκύψει εκ νέου και θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα ντόμινο, όπως η αντίδραση της αγοράς σήμερα το πρωί».

Και στο πετρέλαιο, επίσης, παρατηρήθηκε πτωτική τάση το πρωί της Δευτέρας, στην αγορά εμπορευμάτων της Σιγκαπούρης.

Το βαρέλι του «ελαφρού αργού» (WTI) έχασε 1,18 δολάρια υποχωρώντας έως και στα 92,27 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,34 δολάρια στα 108,48 δολάρια.

in.gr