Η Κριστίνα Φερνάντες είναι η πρώτη αρχηγός κράτους που θα γίνει δεκτή από τον νέο Πάπα. Κανονικά η είδηση αυτή δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, αφού είναι η πρόεδρος της Αργεντινής, της χώρας από την οποία προέρχεται ο Φραγκίσκος.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι σχέσεις τους, από τα χρόνια που ο Φραγκίσκος ήταν απλά ο Χόρχε Βεργόλιο, δεν ήταν ιδιαίτερα καλές.

Η τελευταία δεκαετία στην Αργεντινή ήταν γεμάτη «θερμά επεισόδια» μεταξύ των κυβερνήσεων του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της νυν προέδρου Κριστίνα Φερνάντες (2007-) και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπό τον Βεργκόλιο.

Οι συχνές αναφορές του καρδινάλιου σε ζητήματα φτώχειας, διαφθοράς και πολιτικής πόλωσης, τον έκαναν να αντιμετωπίζεται από την εκτελεστική εξουσία ως άτυπος (ή και σκιώδης) ηγέτης της Αντιπολίτευσης.

Ακολούθησαν ακόμα σφοδρότερες συγκρούσεις με αφορμή τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην Αργεντινή υπέρ των γάμων ατόμων του ιδίου φύλου και της καταβολής επιδομάτων σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακόμα και η συγχαρητήρια επιστολή που έφυγε από το προεδρικό μέγαρο την ημέρα που στο Βατικανό ακούστηκε το «Habemus Papam» ήταν μάλλον τυπική.

Αντίθετα, άλλοι ηγέτες της Νοτίου Αμερικής -όπως του Ισημερινού, της Βραζιλίας και της Χιλής- μίλησαν με σαφώς πιο θερμό τρόπο για τον νέο Πάπα.

Εκείνος όμως προτίμησε να έχει την πρώτη του συνάντηση με την πρόεδρο της χώρας από την οποία προέρχεται.

Όπως σημειώνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, ίσως η συνάντηση αυτή να είναι μια καλή ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα που και οι δύο πλευρές χρειάζονται.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook