Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθορίσει τη στάση του έναντι των δραματικών εξελίξεων στη μεγαλόνησο, αλλα και γενικότερα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προεδρός του Αλέξης Τσιπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, καθώς περιμένει τις τελικές προτάσεις του αριστερού κόμματος στην Κύπρο, για να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Σε μεγάλο βαθμό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφωθεί με βάση τις θέσεις του ΑΚΕΛ και το ενδιαφέρον έγκειται στο τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση, που το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ζητήσει δημοψήφισμα, ακόμη και για έξοδο της χώρας από το ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση πάντως πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν αναγκαία την πρακτική εκδήλωση της αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό, με διοργάνωση κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων την Τρίτη στην Αθήνα.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει έντονα στην πρόταση για ευρωπαϊκη διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα του χρέους και να  προωθηθεί μια συνολική λύση, στα πρότυπα εκείνης του 1953, που έδωσε τη δυνατότητα στην Γερμανία, να προχωρήσει στην μεταπολεμική ανορθωσή της. Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την Κυριακή αυτή την πρόταση, ενώ την Τρίτη το πρωί η πολιτική γραμματεία του κόμματος θα εξετάσει και    πρωτοβουλίες για την προβολή της, καθώς εκτιμάται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, μετά τη φοβερή αβεβαιότητα, που ενέσκεψε για το ευρώ διεθνώς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πάντως ότι η απόφαση των ευρωπαίων για την Κύπρο υποκρύπτει ένα σαφές σκληρό μήνυμα της Μέρκελ προς όσους θεωρεί ότι μπορεί να διαταράξουν την πορεία της προς τις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά και παράλληλα διαψεύδει τις αυταπάτες όσων θεωρούν περίπου δεδομένη την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, όπως για παράδειγμα ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετά τις εκλογές αυτές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook