Αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για να συζητήσει τις τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της συζήτησης έγινε γνωστή τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους Financial Times του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η παρέμβαση του καθηγητή Οικονομίας και μέλους της «Επιτροπής Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Ο Μπόφινγκερ ζήτησε την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες.

 

in.gr