Ενδιαφέρον για την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έχουν εκδηλώσει οι ελληνικές τράπεζες και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένενονται αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου δεν θα γίνει σήμερα, αλά το απόγευμα της Τρίτης.

Για το θέμα των κυπριακών τραπεζών συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεδριάσει εκ νέου με αντικείμενο της μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόταση κατέθεσαν οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το ΤΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνει να έχει το προβάδισμα.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν τρεις κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα). Το ενεργητικό τους προσεγγίζεται τα 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις τα 14 και τα δάνεια τα 20 δισ. ευρώ

Το δίκτυο τους ξεπερνά τα 300 υποκαταστήματα και σε αυτά εργάζονται περίπου 5.000 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εκτιμώνται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στη χώρα παραμένουν ακόμα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook