Στράτευση αμέσως μετά το Λύκειο και ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική εκπαίδευση των οπλιτών προτείνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων Στράτευση αμέσως μετά το Λύκειο και ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική εκπαίδευση των οπλιτών προτείνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η ελλιπής επάνδρωση των μονάδων και η εικόνα χαλαρότητας που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Στράτευμα ωθούν τα Επιτελικά Γραφεία και τις διευθύνσεις στρατολογίας όλων των Γενικών Επιτελείων να εισηγηθούν άμεσες και σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία των κληρωτών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Newsbomb.gr” οι τελικές εισηγήσεις των επιτελών βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Εθνικής Αμύνης και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κεντρική ιδέα είναι η υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων κληρωτών με την ολοκλήρωση της μαθητείας τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα γίνει επίσης δυσκολότερη η αξιολόγηση κατά βαθμούς ικανότητος ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν στο απολύτως ελάχιστο οι απαλλαγές στρατεύσεως.

Οι εισηγήσεις των επιτελών αναφέρουν ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ελαφρά αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες. Ο τελικός χρόνος υπηρεσίας οπλιτών στις ένοπλες δυνάμεις θα φθάσει στους 12 μήνες, αν και υπήρξαν επιχειρησιακά στελέχη κυρίως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που ζήτησαν τελικά δεν επικράτησαν.

Το νέο σχέδιο θητείας και εκπαιδεύσεων κληρωτών αναφέρει κατανομή των νεοσυλλέκτων σε τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατατάξεως (ΕΣΣΟ) σε αντίθεση με το παλαιότερο σχέδιο των έξι σειρών. Έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία όσον αφορά στην εκπαίδευση των στρατιωτών ενώ για πρώτη φορά για στρατιωτικά χρονικά μελετάται σοβαρά ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού κανονισμού 20-1 ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του Στρατεύματος.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΚ 20-1 αποτελεί το πάγιο και αδιαμφισβήτητο πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των οπλιτών, το οποίο οφείλουν να σέβονται τόσο η στρατιωτική ιεραρχία, όσο και οι στρατιώτες από τη στιγμή που θα ενδυθούν τη στολή με το εθνόσημο.


newsbomb.gr