Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες, διαμήνυσε σήμερα, Δευτέρα, από τη Βιέννη, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει, γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια, να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως δεν θέλει να κριτικάρει την απόφαση για την Κύπρο, ωστόσο ο ίδιος την ίδια στιγμή, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική, επισήμανε χαρακτηριστικά, πως είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του και για το λόγο αυτό είναι «ελλιπής».

Απευθυνόμενος στους καταθέτες άλλων χωρών, ο κ. Γιούνκερ - ο οποίος ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης - τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς, καθώς η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και θα πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση σε άλλες χώρες.

Συγχρόνως, παρέπεμψε στη ρύθμιση που υπάρχει στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες και η οποία προβλέπει, όπως είπε, την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση με σχετική νομοθεσία, αφορά την περίπτωση που μια τράπεζα, σε αυτές τις χώρες, χρεοκοπήσει, οπότε το κράτος εγγυάται το ποσό των 100.000 ευρώ ανά κατάθεση στην εν λόγω τράπεζα.


protothema.gr