Η δυνατότητα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με παράλληλη όμως επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό, δόθηκε στην Κύπρο, στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κ.Δευτέρας. Την τελική απόφαση πρέπει να πάρει την Τρίτη η κυπριακή Βουλή.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προέκυψαν -τόσο στην Κύπρο όσο και εκτός- από την απόφαση για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, εξετάστηκε στο Eurogroup αλλαγή των όρων της πρόσφατης απόφασης με μέριμνα για τους μικροκαταθέτες.

Όπως αποφασίστηκε, μπορούν να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά να υπάρξει αυξημένος συντελεστής για τα ποσά πάνω από αυτό το όριο (πληροφορίες κάνουν λόγο για 15%) προκειμένου να υπάρξει το ίδιο χρηματοδοτικό αποτέλεσμα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε η Ευρωομάδα «εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους μεγάλους καταθέτες» και επαναβεβαίωσε τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το μέτρο». Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε, εξ άλλου, ότι οι αποφάσεις της Παρασκευής ελήφθησαν σε κλίμα συναίνεσης με την Κύπρο.

Το Reuters έχει δημιουργήσει μία μικρή εφαρμογή, με την οποία μπορεί κανείς να πάρει μία ιδέα πώς η μείωση του ποσοστού φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, επηρεάζει προς τα πάνω τους συντελεστές για τα μεγαλύτερα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου. Το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα ήταν 5,87 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων θα γίνει -εξ αναβολής- στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς όλα είναι έτοιμα προς την κατεύθυνση αυτή και αναμένονται οι αποφάσεις της κυπριακής πλευράς.

Μετά το τέλος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι «αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα».

«Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι Έλληνες καταθέτες, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα».

«Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ αναλυτικά:

«Το Eurogroup πραγματοποίησε  τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής και την οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση που σημειώθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup.

»Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον μέσα από  ένα βιώσιμο οικονομικό τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

»Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το μέτρο  παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα οδηγούσαν  τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

»Το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

»Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ\’ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

»Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των κυπριακών  αρχών να προωθήσουν μια προσωρινή αργία στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

»Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook