Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους, η εκδήλωση, αφιερωμένη στο Νίκο Καζαντζάκη, με τίτλο «ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη».

Οι Βώροι επελέγησαν λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του Νίκου Καζαντζάκη με τον τόπο αυτό και τη βαθιά φιλία του με ορισμένους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους της περιοχής.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το Ίδρυμα Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, ο πολιτιστικός σύλλογος Βώρων και ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσαράς, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης, η δήμαρχος του δήμου Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, που απηύθυναν και σύντομο χαιρετισμό, εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Κατά την εκδήλωση μίλησαν: ο Γ. Στασινάκης με θέμα «η Κρήτη σημείο αναφοράς για τον κόσμο, μέσα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», ο Μ. Δρακάκης με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και Χαρίλαος Στεφανίδης» και ο Χρ. Βαλλιάνος με θέμα «οι φιλικές και ανθρώπινες σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρητική ύπαιθρο».

Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης οφείλεται στην κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας ανθρώπων, που γνώρισαν το Νίκο Καζαντζάκη ή άκουσαν γι’ αυτόν από παλαιότερους. Οι μαρτυρίες αυτές απέσπασαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Εντύπωση προκάλεσε και η προβολή dvd με τίτλο \’\’ο Νίκος που γνώρισα\’\’, μια παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο παρουσίασε ο Αντώνιος Λεβέντης, επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου και στο οποίο γνωστές προσωπικότητες, φίλοι του συγγραφέα και η σύζυγός του μιλούν για τον άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν ν’ αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της φιλίας και των γνωριμιών του συγγραφέα με τους κατοίκους της υπαίθρου και η δυνατή, ξεχωριστή σχέση, που τον συνέδεε με τον Χαρίλαο Στεφανίδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook