Κλιμάκιο της Ν.Ε Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλείς το μέλος της Κ.Ε και ευρωβουλευτή Μπάμπη Αγγουράκη και το μέλος της ΚΕ και Περιφερεικό Σύμβουλο Κρητης του ΚΚΕ Γιώργο Νταγκουνάκη επισκέφθηκαν το γυμνάσιο λύκειο Κολυμπαρίου με θέμα το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ συμμετείχαν και σε ημερίδα στην Κίσαμο για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγουράκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του «στον σκληρό αγώνα γονέων και εκπαιδευτικών για το κτιριακό ζήτημα του σχολείου. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μεμονωμένα, χρειάζεται αγώνας, κινητοποίηση και συμμαχίες των λαϊκών επιτροπών σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά κινήματα. Μόνο ένας τέτοιος προσανατολισμός μπορεί να φέρει αποτελέσματα όπως και στην περίπτωση του Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμπαρίου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη κατάσταση» το γεγονός ότι οι γονείς του Γυμνασίου Κολυμπαρίου έφτασαν στο σημείο, προκειμένου να γίνει η μελέτη για την ανακατασκευή του σχολείου τους, να κάνουν έρανο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην Παιδεία, τις μετατάξεις, τη συρρίκνωση των δαπανών,Μεταφωρά κ.ά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αγγουράκης, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν ευνοούν τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις της κοινωνίας. Μάλιστα, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 3.500 προγράμματα μέσω Ε.Σ.Π.Α. που αφορούσαν την Ελλάδα, \’κόπηκαν\’ με απόφαση της Ε.Ε. διότι δεν θεωρήθηκαν ώριμα για χρηματοδότηση.

Στην συνέχεια τα στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν στην περιοχή του Κολυμβαρίου και συγκεκριμένα στο αγροτικό ιατρείο Κολυμβαρίου όπου κάτοικοι της περιοχής το εγκατέστησαν σε κτίριο που στεγαζόταν παλιά αστυνομικό τμήμα της περιοχής και διεκδικούν την χρήση του χώρου ως αγροτικό ιατρείο για να ικανοποιήσουν τις όλο και διευρυμένες ανάγκες τις περιοχής.

Ακολούθησε επίσκεψη στην παραλία Κολυμβαρίου όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής από την ελλιπή-κακή κατασκευή του λιμανιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια, μαγαζιά, και περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Το βράδυ ακολούθησε ομιλία σε ημερίδα του Δήμου Κισσάμου με θέμα: την ΝΕΑ Κ.Α.Π.

\”Την Κ.Α.Π. δεν την καθορίζουν ούτε οι μικροί αγρότες ούτε οι διατροφικές ανάγκες των χωρών της Ευρώπης. Την καθορίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης. Αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θέλουν να υπάρχουν αγρότες, θέλουν να υπάρχουν μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, γι’ αυτό και διώχνουν τους αγρότες από τη γη τους, τους κάνουν εργάτες γης και αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και η Κ.Α.Π.», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Χαράλαμπος Αγγουράκης.

Στην ομιλία του ο κ. Αγγουράκης παρουσίασε μία σειρά στατιστικά στοιχεία προερχόμενα από την Eurostat για την πορεία της αγροτικής παραγωγής όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικότερα σημείωσε πως:

«Την τελευταία 10ετία οι μικρομεσαίοι αγρότες μειώθηκαν κατά 25%, η Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα γεωργικών προϊόντων και βιώνει ένα διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα σε αυτά. Το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο διάστημα 2000 – 2009, αυξήθηκε κατά 50%, για την ενέργεια 223%, για τα φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα 163%.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα η συνεισφορά του αγροτικού τομέα έπεσε μέσα σε μια δεκαετία 3 φορές κάτω, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων από 1,1 δισ. το 1998 εκτινάχθηκε στα 3,3 δισ. το 2008, οι εισαγωγές προϊόντων, που θα μπορούσαμε να παράγουμε, φτάνουν κάθε χρόνο τα 5 με 6 δισ. ευρώ, το αγροτικό εισόδημα την πενταετία 2006 – 2010 μειώθηκε κατά 13,5%. Μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε. πάνω από 213 αγροτικά νοικοκυριά της χώρας εγκατέλειψαν την αγροτική παραγωγή, πάνω από 800.000 υπολογίζονται ο ξεριζωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας μειώθηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά την Κρήτη το περιφερειακό Α.Ε.Π. σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα μειώθηκε από 21,4% το 1995 σε 5% σήμερα».

Ακόμα ο κ. Αγγουράκης παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει ως βασικούς άξονες την προστασία της ντόπιας παραγωγής, μέ3τρα μείωσης του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα κ.ά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook