Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς (ποσοστό 53%) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έκαναν «λάθος» με την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, όπως αποκαλύπτει μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που διενεργήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την εισβολή για την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δημοσκόπηση, που έγινε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στα τέλη του 2011, δείχνει ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2009. Και τότε, όπως και τώρα, το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν ήταν λάθος ο πόλεμος.

Την εποχή της εισβολής, την άνοιξη του 2003, οι Αμερικανοί σε ποσοστό 75% έκριναν ότι δεν ήταν λάθος η επέμβαση στο Ιράκ. Πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, η τάση είχε αντιστραφεί καθώς το 63% χαρακτήριζε «λάθος» τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 7-10 Μαρτίου σε δείγμα 1.022 ενηλίκων. Από όσους δήλωσαν ότι είναι Δημοκρατικοί, το 73% χαρακτήρισε τον πόλεμο λάθος ενώ το 22% εξακολουθεί να εγκρίνει την απόφαση που είχε λάβει ο τότε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους κρίνουν «λάθος\” τον πόλεμο, όμως το 66% πιστεύει ότι η απόφαση ήταν σωστή.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook