Κόντρα μεταξύ του κ. Αλέξη Τσίπρα και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη προέκυψε στα απόνερα των κυπριακών εξελίξεων, μετά την άρνηση του Προέδρου της Βουλής να κάνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωσή του κατηγορεί τον κ. Μεϊμαράκη για «θεσμικό παράπτωμα» ενώ χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς φοβάται την Βουλή, φοβάται τον λαό, φοβάται το φως. Εχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο…».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος ανταπαντά για «απρέπεια και θεσμικές θολούρες» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει από εχθές, Δευτέρα, επιστολή του κ. Τσίπρα στην οποία μιλούσε για «εγκληματικές αποφάσεις του eurogroup» με «τεράστιες και αρνητικές συνέπειες για τους καταθέτες στην Κύπρο» και ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει «εκτάκτως την ολομέλεια της Βουλής ώστε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός και να εξηγήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών γιατί συναίνεσαν σε αυτή την εγκληματική απόφαση».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε ότι αυτό που ζητάει ο κ. Τσίπρας «δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής» και πως «δικαίωμα ενημέρωσης της Βουλής με τέτοια διαδικασία είναι αποκλειστικότητα του Πρωθυπουργού».

Επιπροσθέτως, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να παραστεί αύριο Τετάρτη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ώστε να ενημερώσει τα μέλη της για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με την δυνατότητα του να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια… αν ισχυρίζεται ο κ. Μεϊμαράκης ότι τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ τότε έχει ήδη υποπέσει σε θεσμικό παράπτωμα» ενώ καταγγέλλει προσπάθεια «υπονόμευσης του αιτήματος» του κ. Τσίπρα. Παράλληλα αναφέρεται με σκληρές εκφράσεις για τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «φοβάται την Βουλή, φοβάται τον λαό, φοβάται το φως. Έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο και τρέμει τον διάλογο στο προσκήνιο, στο κοινοβούλιο».

Η νέα ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάγκασε τον πρόεδρο της Βουλής να μεταβεί στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών με τον Κανονισμό της Βουλής στο χέρι προκειμένου να δείξει ότι ο ίδιος δεν έχει θεσμικά την δυνατότητα να συγκαλεί την ολομέλεια όποτε το θέλει.

Εξήγησε ότι τα άρθρα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «τραγικό λάθος» και απόπειρα δημιουργίας «θεσμικής θολούρας». Τόνισε δε πως «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας ενημέρωση από την κυβέρνηση τότε μπορεί να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση» και πρόσθεσε ότι «τα θεσμικά ζητήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερα των περιστάσεων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook