Η Κύπρος δεν έχει θετική εικόνα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της γαλλο-γερμανικής τηλεόρασης ARTE η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξένησε συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου Markus Kerber ο οποίος επικαλέστηκε έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για να ισχυριστεί ότι η Κύπρος είναι κόμβος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Λέει ο γερμανός οικονομολόγος Markus Kerber στο ΑRTE:

«Για μένα η Κύπρος ποτέ δεν ήταν μια χώρα οικονομικά και θεσμικά προσαρμοσμένη στην ευρωπϊκή ένωση. Το τραπεζικό της σύστημα είναι προσανατολισμένο προς τη Ρωσία. Τα χρήματα των ρώσων επενδυτών βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες. Και σύμφωνα με μια έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών η Κύπρος είναι κόμβος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μια μικρή χώρα σαν την Κύπρο έχει ένα τόσο σημαντικό τραπεζικό σύστημα;

Kerber: Ιστορικά η Κύπρος υπήρξε στρατιωτική βάση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Είναι λοιπόν αδύνατο να συγκρίνουμε αυτή τη χώρα με άλλες μικρές χώρες της ηπειρωτικής ευρώπης. Αυτή η αποικιοκρατία σίγουρα επέτρεψε την ίδρυση ενός κράτους δικαίου αλλά αυτού του τύπου τα κράτη δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο αν επιτρέψουν ελκυστικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για φορολογικά κίνητα. Αντίθετα, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθούν οι πολιτικές φοροόγησης και προϋπολογισμών.

Ερώτηση: Για να λάβει ένα πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρώπη η Κύπρος απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Αυτή η χώρα μπορεί να μεταρρυθμιστεί;

Η προβληματική είναι η ίδια και για την Ελλάδα. Οι πολιτικοί μοιάζουν στις δύο χώρες, σκεφτείτε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου κρέμασε πορτρέτο του Λένιν στο γραφείο του (Χριστόφιας). Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει την ψυχή ενός μεταρρυθιστή. Εκτιμώ ότι μόνο μια λύση είναι εφικτή, να διωχθεί η Κύπρος από την ευρωπαϊκή ένωση.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook