Πενήντα εφτά τόνους πρόβειου κρέατος από τη Βρετανία, η εισαγωγή του οποίου απαγορευόταν, βρήκαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές στις αποθήκες της εταιρίας Spanghero.

Το κρέας βρέθηκε κατά τις επιθεωρήσεις που διεξήχθησαν στην εταιρεία το Φεβρουάριο, όταν η Spanghero βρέθηκε στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου, δήλωσε ο εισαγγελέας της νότιας πόλης Καρκασόν Αντουάν Λερουά.

«Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή από την Ευρώπη κρέατος που έχει τύχει επεξεργασίας υπό τις συνθήκες αυτές», εξήγησε ο εισαγγελέας Λερουά, διευκρινίζοντας ότι η τεχνική κοπής του κρέατος που ακολουθήθηκε, ήταν ο μηχανικός διαχωρισμός που επιτρέπει την αφαίρεση των οστών του ζώου για να ληφθεί το κρέας, μαζί με τα νεύρα και τους μυς, είπε ο εισαγγελέας.

Όλα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη δικαιοσύνη, η οποία έχει επιληφθεί του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εξέλαβε πανευρωπαϊκές διαστάσεις, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Τροφίμων Γκιγιόμ Γκαρό. «Για προληπτικούς λόγους διατάξαμε την ανάκληση όλων των προϊόντων που παρήχθησαν από το κρέας αυτό, λουκάνικα αλλαντικά», διευκρίνισε.

Η Spanghero κατηγορείται ήδη ότι σκόπιμα μεταπούλησε ως βόειο αρκετές εκατοντάδες τόνους κρέατος που περιείχε κρέας αλόγου.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, το απαγορευμένο πρόβειο κρέας που ανακαλύφθηκε είχε προμηθεύσει η εταιρία Draap Trading, του ολλανδού χονδρέμπορου Γιαν Φάζεν, ο οποίος ήδη κατηγορείται στο σκάνδαλο του κρέατος αλόγου.

Το πρόβειο κρέας τιμολογήθηκε ως αρνίσιος κιμάς με την ετικέτα «απονευρωμένο αρνίσιο κρέας», αναφέρει το υπουργείο. Βάσει των εγγράφων αυτών η Spanghero δεν μπορούσε συνεπώς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για κρέας κομμένο με μια τεχνική που απαγορεύεται στην ΕΕ.

Από το 2001 και το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων, απαγορεύεται προληπτικά ο μηχανικός διαχωρισμός στην ΕΕ του κρέατος από μικρά μηρυκαστικά, εξηγεί το υπουργείο. Και αυτό γιατί κατά τον μηχανικό διαχωρισμό ρινίσματα οστών και στοιχεία μυελού, που μπορεί να είναι φορείς λοιμώξεων, είναι πιθανόν να εισχωρήσουν στο κρέας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν συνεπώς την τεχνική αυτή στα ζώα στην Ευρώπη. Αντίθετα, χώρες που δεν επλήγησαν από τη νόσο των τρελών αγελάδων όπως η Νέα Ζηλανδία, μπορούν να κόβουν μηχανικά το κρέας και να το εξάγουν κατόπιν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.


newsbeast.gr