Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Η απόφαση θα σφραγιστεί σε μια από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, του Φεβρουαρίου η του Μαρτίου, ως τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων των δανείων ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι και αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, όπως και το ευρωομόλογο.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να τονίσει την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.

Ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για άντληση μακροχρόνιων κεφαλαίων εντός του έτους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα αναμένεται να εκδόσει τα λεγόμενα ομόλογα διασποράς για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αφορούσε τα στοιχεία του συνολικού πακέτου που πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο, όπως ανέφερε, θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας.

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε η εξόφληση να γίνει σε περισσότερα χρόνια, από ότι προέβλεπε η αρχική απόφαση.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το Μηχανισμό στήριξης.

Ερωτηθείς, αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ.Παπακωνσταντίου απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση που θα αφορά το συνολικό μηχανισμό στήριξης, θα αφορά και την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι πολλές χώρες θεωρούν «εύλογα» ότι το σημερινό κόστος δανεισμού είναι υψηλό, για αυτό και ένα από τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι και οι ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού.

Ως προς το ζήτημα του ευρωομολόγου ο υπουργός Oικονομικών ανέφερε ότι και αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά spread δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.

Τέλος, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα αντεπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ