Την αντίδραση του Βερολίνου και του Eurogroup αναμένει η κυβέρνηση μετά το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ αναγνωρίζει ότι πλέον η λύση του προβλήματος περνά σε μεγάλο βαθμό και από τη Μόσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς το τοπίο που διαμορφώνεται είναι «ομιχλώδες», όπως τόνιζαν το βράδυ της Τρίτης στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μεταφέροντας και το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Είμαστε σε χωρικά ύδατα στα οποία ποτέ δεν έχει πάει κανείς», προσέθεταν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι πολλά θα κριθούν πλέον από το plan B που θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αφηναν εξάλλου να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν είχε σαφή εικόνα για το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, πάντως, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους αργά το βράδυ της Τρίτης οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης. Ο κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνουν οι τόνοι χαμηλοί και παράλληλα να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες που θωρακίζουν τις καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, είναι να μην εξελιχθεί το ζήτημα της Κύπρου και, πολύ περισσότερο, η διένεξη της Λευκωσίας με το Eurogroup σε ελληνικό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα η Αθήνα επιδιώκει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον κυπριακό Ελληνισμό και στην πολιτική ηγεσία της νήσου. Το εγχείρημα, όπως αναγνώριζαν οι ίδες πηγές, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί που αφορά και την πορεία της ευρωζώνης.

Το μήνυμα είναι ότι αν το Eurogroup (κατ' ουσίαν η γερμανική Καγκελαρία) επιμείνει στην εφαρμογή της αρχικής απόφασης για την έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων, τότε η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν κλοιό πιέσεων για να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Πάντως, τουλάχιστον σε επίπεδο τακτικής, το βράδυ της Τρίτης διαφάνηκε ότι οι τρεις εταίροι δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει «ψύχραιμη» αντίδραση της κυβέρνησης, στον απόηχο των δηλώσεων και του κ. Βενιζέλου που χαρακτήρισε «ιστορικό σφάλμα» την ευρωπαϊκή απόφαση και του κ. Κουβέλη που ζήτησε την «άμεση αναθεώρηση» της απόφασης του Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες, εξάλλου, δεν παρέλειπαν να σημειώσουν ότι η κυβερνητική θέση για την απόφαση του Eurogroup, όπως καταγράφηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δεν συμβαδίζει απόλυτα με τις θέσεις που προέβαλαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Σε κάθε περίπτωση, στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων εξετάστηκαν όλα τα ανοιχτά ενδεχόμενα που ανακύπτουν ύστερα από την αρνητική απόφαση της κυπριακής Βουλής -ακόμη και αυτό το σενάριο της εξόδου της Μεγαλονήσου από τη ζώνη του ευρώ, το οποίο βέβαια ξόρκισαν άπαντες.

Ο Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση ότι η κυπριακή ηγεσία «εμφανίστηκε απροετοίμαστη» στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Στη σύσκεψη οι τρεις αρχηγοί αντιμετώπισαν θετικά την ανάμειξη της Ρωσίας στο σχέδιο οικονομικής διάσωσης του νησιού.

Το μήνυμα διαβίβασε μετά τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας ότι «μπορούν να παίξουν ρόλο στη λύση και κράτη εκτός ευρωζώνης» και πως «οι λύσεις αυτές μπορεί να είναι συμβατές με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και επίσης για εμάς -ως Ελλάδα- να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».


in.gr