Τι φέρνει η επόμενη μέρα έπειτα από το ηχηρό Οχι της Κύπρου; Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην κυπριακή τραπεζική αγορά, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων και με τις ανησυχίες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο σχετικά με την επίδραση των εξελίξεων αυτών στην ψυχολογία των καταθετών.

Τη στιγμή που τα κυβερνητικά και τραπεζικά επιτελεία στην Κύπρο επεξεργάζονται διάφορα σχέδια, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση για τις τράπεζες άμεσα, η ελληνική πλευρά, μέσω των προσφορών που έχει δεχτεί από τα τραπεζικά της ιδρύματα, είναι έτοιμη να απορροφήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, εφόσον κάτι τέτοιο συμπεριληφθεί στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης.

Μάλιστα, χθες, η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε βελτίωση της προσφοράς της, με σχέδιο το οποίο να αφορά στα υποκαταστήματα και των τριών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής), όπως έχει κάνει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια σημειώνεται ότι η Κύπρος θα ξεμείνει από μετρητά στις 3 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα διεθνές ομόλογο 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η λύση θα πρέπει να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου έως ότου ληφθεί απόφαση, αλλιώς θα υπάρξει bank run.

Επίσης, οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς τις τράπεζες. Η λύση πρέπει να δοθεί ως τις αρχές τις επόμενες εβδομάδας πριν η έλλειψη ρευστότητας βλάψει σοβαρά την κυπριακή οικονομία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook