Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της κυπριακής οικονομίας, με τις φήμες και τις πληροφορίες περί ρωσικής παρέμβασης με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεγαλόνησο να «φουντώνουν» αλλά και τις ευθείες καταγγελίες εντός και εκτός Κύπρου για μεθοδεύσεις του Βερολίνου με απώτερο στόχο το φυσικό αέριο της Νήσου.

Αίσθηση προκαλεί Έκθεση της Royal Bank of Scotland, η οποία βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και των διπλωματικών αντιπροσωπειών, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.

Ειδικότερα, στην Έκθεση της η Royal Bank of Scotland (RBS) εκφράζει την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην Ευρωζώνη, θεωρώντας απίθανο το κυπριακό PSI.

Σύμφωνα με την έκθεση, που πέρασε στα ψιλά του ελληνικού Τύπου, η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%, ενώ το Δημόσιο Χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ.

Παρά το ύψος του Χρέους, η RBS δεν αναμένει, όμως, κούρεμα του κυπριακού Χρέους τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια χώρα στην Ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται ότι τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. Ευρώ δηλαδή στο 2950% του ΑΕΠ!!!

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook