Στην Μόσχα για επαφές βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Βάσει των πληροφοριών του ΡΙΚ, η προεργασία που έγινε, είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» ο Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να πάει στη Μόσχα ακόμη και σήμερα, έπειτα από την χθεσινή πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βράδυ της Τρίτης οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας. Το τηλεφώνημα Αναστασιάδη-Πούτιν παρέμενε σε εκκρεμότητα επί μέρες, καθώς στο αίτημα του προέδρου της Κύπρου το Κρεμλίνο δεν είχε ανταποκριθεί άμεσα.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο Τύπου, εξέτασαν διάφορες πτυχές για της σχέσης των των δύο χωρών και σειρά διεθνών προβλημάτων.

Με δύο χαρτοφυλάκια στο χέρι πάει σήμερα στη Μόσχα -όπου βρίσκεται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής- και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το ταξίδι ήταν μάλλον προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά τώρα αποκτά άλλη σημασία. Ο Κύπριος υπουργός από τη μια στοχεύει στο να δείξει τη σημασία του ρωσικού τουρισμού προς την Κύπρο, από την άλλη όμως βάζει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις σε διάφορα σενάρια περαιτέρω και πιο άμεσης αξιοποίησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα σημαντικά κονδύλια.

Για την έκθεση θα μεταβούν στη Μόσχα, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ κκ. Ορουντιότης και Χανίδης και άλλοι τουριστικοί επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των Ρώσων οργανωτών ταξιδίων και αποτροπής της ακύρωσης προγραμμάτων ή και κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.

Η κυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται την υπό εξέλιξη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας, προκειμένου να πείσει ή και να μεταπείσει τους Ρώσους εταίρους του τουρισμού εκεί και όπου χρειαστεί, να μην προβούν σε ενέργειες που θα πλήξουν τον εισερχόμενο, από τη Ρωσία, τουρισμό στην Κύπρο.


protothema.gr