Η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αποχαιρέτησε την Τρίτη τον Αντριου Αθενς. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Σικάγο.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν αρκετά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο Αντριου Αθενς, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, την περασμένη Πέμπτη. Από το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ταυτίστηκε με την οργανωμένη Ομογένεια των ΗΠΑ και κατόπιν με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού. Έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ.

Για το εθνικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο του τιμήθηκε από κυβερνήσεις και οργανισμούς σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο, καθώς και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Aντριου Αθενς (Ανδρέας Αθανασούλας) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς.

in.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook