Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Γόρτυνας, συνεχίζεται το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς». 
Δεκάδες μικροί μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Γόρτυνας, έχουν επισκεφτεί ήδη τους χώρους που υλοποιείται το πρόγραμμα κι έχουν πληροφορηθεί από τους εκπαιδευτές-διαμεσολαβητές για την διαχρονική αξία του ελαιόδενδρου αλλά και την θέση που κατείχε το ελαιόλαδο στην διατροφική πυραμίδα καθώς και στον πολιτισμό των αρχαίων Γορτυνίων. 
Οι μαθητές μεταφέρονται με δημοτικά λεωφορεία στην καρδιά του Δήμου, την αρχαία Γόρτυνα κι από εκεί ξεκινάει το ταξίδι στην γνώση γύρω από την ελιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην αρχαία πόλη, καθώς και σε άλλους χώρους που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα σε Πανασό και Αγίους Δέκα, οι εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς κτλ..
Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, εξήρε την σημασία του εν λόγο εκπαιδευτικού προγράμματος και ταυτόχρονα ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην υλοποίησή του.
«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση o Δήμος Γόρτυνας χαιρετίζει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς». Ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί να φέρει σε επαφή τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας με το ελαιόδεντρο και το πολύτιμο προϊόν του, το λάδι. 
Παράλληλα οι μαθητές θα μπορέσουν να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε από τα παλιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα το ελαιόλαδο, στη διατροφή, στους αγώνες, τη θρησκεία, την τέχνη, στην οικονομία. 
Πρωταρχικό μας κριτήριο για αυτήν την πρωτοβουλία αποτέλεσε το γεγονός είμαστε μια κατεξοχήν ελαιοκομική περιοχή, αλλά και ότι ο πολιτισμός του ελαιολάδου συνιστά διαχρονικό σύμβολο του τοπικού πολιτισμού του Δήμου Γόρτυνας, το νήμα του οποίου ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια διέρχεται τα ρωμαϊκά, τα βυζαντινά και καταλήγει μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. 
Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω, ότι η εκπόνηση του εν λόγω προγράμματος εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να αναδειχθούν με ποικίλους τρόπους οι άρρηκτες σχέσεις που συνδέουν το πολιτισμό, την εκπαίδευση, και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές» 
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, τους χορηγούς μας (ΕΑΣ Μεσαράς, S/M Χαλκιαδάκης, φυτώρια Βερτούδος, φυτώρια Βεκράκης, Ελαιόλαδα Κυρικλάκης, Ελαιόλαδα Βαλαβάνης, Ίανθος Σταυρακάκης, Γιούλα υαλοεμπορική) που στήριξαν την προσπάθειά μας, με προσφορά απαιτούμενων ειδών για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και την διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, κα. Χαλκιαδάκη για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων. 
Θα ήταν επίσης παράληψη μου να μη εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ομάδα εργασίας του προγράμματος, την οποία αποτελούν εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας, τον αρχαιολόγο Μανόλη Βλαχάκη, τη θεατρολόγο Λίτσα Μαρκόπουλου, το γεωπόνο Μιχάλη Στεφανάκη, οι οποίοι και εργάζονται ως εκπαιδευτές- διαμεσολαβητές, όπως φυσικά και την αρχαιολόγο Ειρήνη Παπάζογλου, η οποία συν τοις άλλοις, ανέλαβε και τον επιστημονικό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος.» σχολίασε ο Δήμαρχος Γόρτυνας αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook