Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ύπουλη, σχεδόν κρυφή, ασθένεια που αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους απ\’ ότι είναι γνωστό, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή τους. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη, αυτοάνοση νόσο, που οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή των αρθρώσεων. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών. 
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα σήμερα ζουν 70.000-100.000 ασθενείς με ΡΑ, ο αντίκτυπος που έχει η ασθένεια στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι άγνωστη για την πλειοψηφία των πολιτών. Απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η μαγειρική ή το στρώσιμο του κρεβατιού, για έναν ασθενή με ΡΑ κρύβει πολλές δυσκολίες.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτέλεσαν τα κεντρικά μηνύματα της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του 
Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης στο Ηράκλειο, με αφορμή σειρά ειδικά σχεδιασμένων σεμιναρίων μαγειρικής για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με τίτλο Ζω με χαΡΑ στην κουζίνα και ομιλητές τον κο Πρόδρομο Σιδηρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Ρευματολογίας και Διευθυντή της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα Κατερίνα Κουτσογιάννη και τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου, υπό την καθοδήγηση του οποίου πραγματοποιούνται τα σεμινάρια.
Αναλυτικότερα, ο κος Πρόδρομος Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της νόσου στον ασθενή, η οποία προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα και υπερβολική θερμοκρασία των αρθρώσεων, καθώς επίσης κούραση και αδυναμία. Δεν είναι τυχαίο ότι η λειτουργική ικανότητα των ασθενών μπορεί να μειωθεί σημαντικά έως και ολικά, κάτι που αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 25% αυτών σταματά την εργασία του 5 έτη μετά την εμφάνιση της νόσου. Το ελπιδοφόρο μήνυμα του κύριου Σιδηρόπουλου ήταν ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου με τις διαθέσιμες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, υπό την καθοδήγηση ρευματολόγου, μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της εξέλιξης της.
Επιπλέον, η κα Κουτσογιάννη αναφέρθηκε στην έντονη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις αρθρώσεις τους, και ειδικότερα στα άνω άκρα. Σεμινάρια που βοηθούν τους ασθενείς να μάθουν πώς θα συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητα τους, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας ζωής τους.
Ο κος Λαζάρου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον ενθουσιασμό και τη ενεργητικότητά τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσα από τα σεμινάρια οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να μάθουν τρόπους να μαγειρεύουν για την οικογένεια τους απλά, σύντομα και νόστιμα.
Σκοπός των σεμιναρίων είναι να εμπνεύσουν και να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες ασθενείς με ΡΑ, προκειμένου οι κινητικοί τους περιορισμοί να μην αποτελούν εμπόδιο στην απόλαυση της καθημερινότητας τους στην κουζίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στην προετοιμασία και την εκτέλεση απλοποιημένων συνταγών, με τη χρήση ειδικών, εργονομικών εργαλείων. Ταυτόχρονα μαθαίνουν να αξιοποιούν συστατικά ωφέλιμα και θρεπτικά για την προάσπιση και διατήρηση της υγείας τους.
Τα σεμινάρια, τα οποία διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, ξεκίνησαν στην Αθήνα στις 28 Δεκεμβρίου και συνεχίζονται στην Κρήτη στις 20 και 21 Μαρτίου, με την ευγενική υποστήριξη της MSD.
Η MSD με ιδιαίτερη ευαισθησία και πολυετή συμβολή στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στηρίζει πρωτοβουλίες, όπως η δράση ΖΩ με χαΡΑ, που έχει σα στόχο την παρακίνηση των ρευματοπαθών στην ενεργή συμμετοχή στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook