Στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε ανατίθεται, πλέον μετά και την απόφαση  του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το έργο της επέκτασης του  αεροδρομίου «Γιάννης Δασκαλογιάννης» προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης που πάντως επιφυλάχθηκε να κάνει δηλώσεις, αναμένοντας όπως είπε να καθαρογραφεί η σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέκυψε μετά την προσφυγή της εταιρείας Άκτωρ ΑΕ κατά της απόφασης του αναπλ. υπουργού κ. Καλογιάννη για την ανάθεση του έργου στην Κυπριακή εταιρεία Νέμεσις.

Σύντομο ιστορικό του έργου επέκτασης του αεροδρομίου

Η απόφαση για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου «Γιάννης Δασκαλογιάννης» είχε ληφθεί πριν από πέντε περίπου χρόνια και για το σκοπό αυτό είχαν «δεσμευθεί» 100 εκατομ ευρώ, ενώ στην συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Από τότε το θέμα πέρασε από χίλια-μύρια κύματα και από «περίεργα» γραφειοκρατικά προσκόμματα, μέχρι να φτάσει στην δημοπρασία που έγινε τον Απρίλιο του 2012.

Στην δημοπρασία πρώτη αναδείχθηκε η εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων ΝΕΜΕΣΙΣ η οποία προσέφερε έκπτωση 48,48%. Δεύτερη ήρθε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ και ακολούθησαν οι εταιρείες ΕΚΤΕΡ και ΤΕΡΝΑ με χαμηλότερα ποσοστά εκπτώσεων, πλην όμως, όλα άνω του 40%.

Στην συνέχεια η ΑΚΤΩΡ κατέθεσε προσφυγή στο Υπουργείο Υποδομών, η οποία όμως απορρίφθηκε και ο αναπληρωτής Υπ.Υποδομών κ.Καλογιάννης κατακύρωσε οριστικά το έργο στην ΝΕΜΕΣΙΣ.

Ακολούθησε η προσφυγή της ΑΚΤΩΡ στο ΣτΕ για λήψη ασφαλιστικών μέτρων προσφυγή η οποία έγινε αποδεκτή.

Το έργο επέκτασης του Αεροδρομίου

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 110.085.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η διάρκεια κατασκευής του είναι 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στο τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται :

α) επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου, αεροσταθμού κατά 18.000 μ2 (από 13.325 μ2 σήμερα στα 31.572 μ2).

β)Διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση του συνολικού περιβάλλοντος χώρου.

γ) Κατασκευή νέου κτιρίου πύργου ελέγχου, συνολικής επιφάνειας 2.000 μ2.

δ) Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου, συνολικής επιφάνειας 2.600 μ2.

ε) Κατασκευή νέου κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων 484 μ2.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook