Καταστροφική χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί «το συντομότερο δυνατό» καθώς είναι επιζήμια – όπως ανέφερε- ιδιαίτερα για τους πολίτες της Κύπρου και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΕΕ, η απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρόκειται να συμβάλουν στο πακέτο βοήθειας της Κύπρου με 10 δισεκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, το ποσό αυτό είναι το μερίδιο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική στήριξη από την πλευρά του ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, ο Χ. Ρόμπαϊ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την ψηφοφορία της Κυπριακής Βουλής, με την οποία απέρριψε τη συμφωνία που ομοφώνως ενέκρινε το Eurogroup την 16η Μαρτίου.

«Εμείς, ως Ένωση, θα πρέπει να δράσουμε όσο πιο συνεκτικά γίνεται», κατέληξε ο Χ. Ρόμπαϊ.

Εξάλλου, παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, τάχθηκε κατά της επιβολής φόρου στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, επιχειρηματολογώντας ότι είναι «ασύλληπτο και ακατανόητο» να μην διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εγγυάται η ευρωπαϊκή οδηγία.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook