«Η αρχική πρόταση για Κύπρο ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Και συνέχισε: «Είναι θωρακισμένη η  ελληνική οικονομία και αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Μακάρι να μην γίνει τίποτα. Φυσικά, όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα είναι και τα εδώ υποκαταστήματα κλειστά. Δεν μπορούν να είναι επ’ άπειρο κλειστά, υπάρχει «plan b» για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

«Ο λαός και το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο» τόνισε ακόμη ο υπουργός, «αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο Β. Καταψήφιση Σχεδίου Α χωρίς να υπάρχει Σχέδιο Β δημιουργεί προβλήματα».

Παράλληλα, συνέστησε «σύνεση και νηφαλιότητα» αναφορικά με τις κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, εξηγώντας ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Κύπρος προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση και η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Κύπρο να παρουσιάσει νέο εναλλακτικό πλάνο».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κατά την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων είπε «Η Ελλάδα συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στην Κυπριακή κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο. Από το Σάββατο έως σήμερα οργανώσαμε την λύση μεταφοράς των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα σε ελληνικές τράπεζες και αυτό σήμερα μπορεί να γίνει» και πρόσθεσε «είμαι συνεχώς σε τηλεφωνικές επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους μου προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυπριακή δημοκρατία να παρουσιάσει νέο εναλλακτικό πλάνο. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει τους δικούς της κανονες που τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να σέβονται».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επιχειρώντας  να απαντήσει εάν η Ευρώπη έχει «plan b» για την Κύπρο περιορίστηκε στην στατιστική λέγοντας ότι «Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η Ε.Ε στο παρελθόν και στατιστικά ανταποκρίθηκε με επιτυχία και δεν υπήρξαν αδιέξοδα».

Πέραν αυτών ο υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Πρόσθεσε πως  «συμφωνήθηκε το  γιουρογκρουπ και το IMF να δώσουν 10 δισ. ευρώ και η συμβολή της Κύπρου να είναι 7 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αποτέλεσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά από πολύωρες συσκέψεις αποφασίστηκε το μέτρο με τους δασμούς στις καταθέσεις. Απόφαση που έγινε δεκτή από την Κύπρο» ενώ τόνισε πως «Προηγούμενες προτάσεις μεταξύ των οποίων και το αφορολόγητο για ποσά κάτων των 100 χιλ. ευρώ δεν έγιναν δεκτές».

Επισήμανε ότι κατά την διάρκεια του επεισοδιακού γιούρογκρουπ «Η Ελλάδα μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο και ότι θα συμβάλει με την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα εφόσον δεν επιβαρύνεται το Δημόσιο Χρέος. Ηδη ελληνικές τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον» και σημείωσε «Σχετικά με το ζήτημα εξεύρεσης πόρων 7 δισ. ευρώ η Ελλάδα ταχθηκε ανοικτά στο να βρει η Κύπρος τον τρόπο εξεύρεσης των χρημάτων. Γι αυτό συγκλήθηκε νέο γιουρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη και δόθηκε η ευελιξία στην Κύπρο να διαμορφώσει τους δασμούς ακόμα και να μείνουν αφορολόγητα τα ποσά κάτω των 100 χιλ ευρώ. Από όλες τις αναλύσεις το χρέος της Κυπρου δεν είναι βιώσιμο με δανεισμό άνω των 10 δισ. ευρώ τα 7 δισ. που λείπανε έπρεπε να είναι μη δανειακοί πόροι».

Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Τα όποια προβλήματα προκύψουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών τραπεζών και γι όσο δεν βρίσκεται λύση».

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση συνεχίζεται με τον πρώτο κύκλο ερωτήσεων από τους βουλευτές προς τον υπουργό. Ηδη έχουν ζητήσει τον λόγο 42 βουλευτές.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook