Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων στην Κύπρο και λίγο μετά την απόρριψη, από την Τρόικα, των προτάσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, οι νέες δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελάχιστο ύψος του κουρέματος των καταθέσεων και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης της κυπριακής κυβέρνησης.

Η τρόικα απορρίπτει το Σχέδιο Β\’ της Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, την ώρα που φαίνεται ότι εμπόδια συναντούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τόσο για το νέο δάνειο των 5 δισ. ευρώ όσο και για την πώληση των κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι το κυπριακό «Plan B» προβλέπει την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από το κούρεμα των καταθέσεων, από εσωτερικές πηγές. Ανάμεσα στις λύσεις για την εξεύρεση του ποσού αναφέρονται η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των κυπριακών ασφαλιστικών ταμείων και η επιβολή έκτακτου «τέλους βοήθειας» στους Κύπριους φορολογούμενους.

Και μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να είπε νωρίτερα πως αναμένει τις προτάσεις που θα καταθέσει η Κύπρος στην τρόικα, έπειτα από το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ωστόσο, προδιέγραψε το περίγραμμα της λύσης για την χώρα: Επιβολή τέλους για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, επανέφερε ουσιαστικά στο προσκήνιο τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία ARD, είχε πει πως η δασμολόγηση των καταθέσεων ύψους κάτω των 100.000 ευρώ δεν ήταν δημιούργημα της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε λίγο αργότερα η Κομισίον, μέσω του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγίς ο οποίος είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο, σημείωσε ότι οι κυπριακές αρχές «δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο».

«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, διαβάζοντας μια ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Ολάντ

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των διεργασιών για το κυπριακό πακέτο, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για διαμόρφωση ενός «plan b».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β’ και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δις με ίδιους πόρους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook