Την δημιουργία τεσσάρων μονάδων μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων (μια σε κάθε περιφερειακή ενότητα) και μιας μονάδας θερμικής επεξεργασίας τις οποίες θα διαχειρίζεται ένας φορέας, προτείνει για την Κρήτη, μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου η οποία παρουσιάστηκε στον Γενικό Διοικητή και στον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη του Ε.Μ.Π. ήταν αναμενόμενη. Δηλαδή , ουσιαστικά προτείνει την δημιουργία και σε Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Λασίθι , απο μια μονάδα μηχανικής διαλογής , αντίστοιχη με αυτή που ήδη λειτουργεί – με επιτυχία – απο την ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά.

Επιπλέον των παραπάνω και μετά την αφαίρεση των απορριμμάτων που θα οδηγούνται στην ανακύκλωση – μέσω της διαλογής – όλα τα υπόλοιπα θα μεταφέρονται , πιθανότητα με σταθμούς μεταφόρτωσης, σε μια κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας. Η μονάδα αυτή προτείνεται – και είναι απολύτως λογικό – να γίνει σε περιοχή του Ηρακλείου , καθώς βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του νησιού.

Οι μελετητές βασίστηκαν σε μια ετήσια \”παραγωγή\” απορριμμάτων , βάρους 360.000 τόνων, ενώ έχουν προβλέψει την επεξεργασία 500.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Πάντως το συνολικό κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται σε περισσότερα απο 150 εκατομ ευρώ και για τον λόγο αυτό θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα πρέπει να συμμετάσχουν και ιδιώτες.

Σύμφωνα με την μελέτη για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με ενιαίο τρόπο η συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων επιβάλλεται να συντονίζεται απο έναν φορέα διαχείρισης που να αφορά στο σύνολο της Κρήτης, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο μετά και τον Νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook