Νέο κύκλωμα εικονικών και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων αποκαλύφθηκε στο χώρο της υγείας, με «πρωταγωνιστές» γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Οι υποθέσεις, που αφορούν δύο φαρμακοποιούς και εννέα γιατρούς, έχουν σταλεί ήδη στον εισαγγελέα.

Συνολικά, μόνο το μήνα Μάρτιο ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ σε επαγγελματίες υγείας για παραβάσεις στη συνταγογράφηση, ενώ παράλληλα διέκοψε  τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, πρόσφατοι έλεγχοι σε δύο φαρμακεία και σε ένα ιατρείο της Καλλιθέας κατέδειξαν παράνομη πώληση σκευασμάτων, που λείπουν από την ελληνική αγορά και για τα οποία έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους, προς δύο φαρμακαποθήκες, καθώς και παράνομη συνταγογράφηση.

Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση φαρμάκων υψηλού κόστους. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι για τους οποίους προορίζονταν τα φάρμακα αφενός μεν δεν έπασχαν από τις παθήσεις, αφετέρου δεν είχαν επισκεφθεί τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών.

Επιπλέον,  ο ιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον ΕΟΠΥΥ με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ ήταν μαιευτήρας-γυναικολόγος.

 Σε άλλη περίπτωση, διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά γιατρούς σε μία ασφαλισμένη. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί, αλλά αυτός που το κατείχε, επισκεπτόταν ιατρούς και ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε.

Οι επτά ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση, ενώ φαρμακοποιοί έπαιρναν τις ταινίες γνησιότητας και του πλήρωναν την αξία των φαρμάκων, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ.

 Επίσης, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ιατρός πιστοποιημένος με τον Οργανισμό είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, απ\’ όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει, αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω Διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook